Ma uit in jur si vad cum majoritatea oamenilor se pregatesc cu tot felul de bunatati dulci, sarate, condimentate, aleg brazii, iar altii intra in frenezia cumparaturilor, in special, a cadourilor. Si astfel, aproape toata lumea este prinsa de aceasta "vraja" a ceea ce noi numim sarbatoare. Ce inseamna, de fapt, o celebrare... ?! Pe langa sarbatorile religioase oficiale mai exista si alt gen de sarbatori sau... cel putin ar fi bine sa existe in sufletul fiecaruia. Viata in sine ar trebui sa o vedem ca o sarbatoare in care putem sa ne bucuram de forma noastra umana care ne permite atatea binecuvantari divine. 

Da, este o binecuvantare ca ne-am nascut oameni si ca putem alege ce viata sa traim, cu ce sa ne hranim sufletul, chiar daca incercarile de-a lungul vietii par a fi nedrepte, brutale. Adevarata sarbatoare este in fiecare dimineata cand, la trezire, multumim lui Dumnezeu ca mai avem inca o zi pentru a fi mai buni, a Il face multumit, pentru a ne dedica Lui toate succesele si chiar insuccesele noastre. 

Sarbatoare este si tot atunci cand suntem recunoscatori pentru tot ceea ce avem. A fi recunoscatori ne innobileaza partea mai putin luminoasa a noastra, ne face sa intelegem ca nu le putem avea pe toate, ca nu avem nevoie de tot ce ne dorim. Ne dorim multe, dar mai putin ceea ce avem nevoie! Astfel, in Ajun de Craciun, va rog sa-mi dati voie sa va urez ca Dumnezeu sa va dea tot ceea ce aveti nevoie pentru a fi mai buni, mai frumosi spiritual, mai intelepti si mai iubitori! Sa va amintiti de nasterea Aceluia care a sadit samanta Iubirii Divine in inimile oamenilor! Craciun fericit cu Liniste sufleteasca si cu eliberarea de suferinte!

Ce bine ar fi daca am primi niste instructiuni pentru a ne incepe aceasta "calatorie" a cunoasterii interioare! Unora le este mai greu, altora mai usor, unii nici nu isi pun problema, altii o amana, fiecare din variate si diferite motive. O modalitate de a incepe Calatoria este prin intermediul altora care deja sunt pe cale si anume citind carti, spre a cunoaste adevarurile lor. Cert este ca informatia reprezinta un start extraordinar pentru absolut orice dorim sa facem in viata, cu diferenta aceea, desigur, care ne face unici.

Asadar, voi recomanda cateva carti, in care putem gasi raspunsuri sau piste pentru a ne intelege mai bine pe noi insine. Cea mai inteleapta cale de a invata este din experienta celorlalti. Dar, din pacate, sunt prea putini care urmeaza acest exemplu si, tocmai de aceea, multora li se va parea greu de trait si savurat viata.

  • "Cele cinci limbaje ale iubirii" de Gary Chapman
          

  • "Femei care iubesc prea mult" de Robin Norwood
            

  • "Secretul umbrei" de Debbie Ford
            

  • "Codul lui Dumnezeu" de Gregg Braden 
            


... "Upside Down" sau "Intre doua lumi", un film care ne pune pe ganduri 




În vremurile de azi abia de mai avem timp sa ne uitam in jurul nostru, sa privim un rasarit de soare, natura, cerul... Suntem prinsi de rutina aceasta zilnica care ne face sclavii ei, iar, din pacate multi vad doar partea exterioara al celuilalt si nu sufletul. In acest context am o rugaminte, sa ne oprim un pic si sa ne uitam in jurul nostru, ca sa redescoperim ceea ce am ales mai demult. Ca si ajutor in aceasta redescoperire va propun cateva filme, care mi-au placut si care ne dau de gandit. Aveti un link pentru a vedea promo filmulelor. Vizionare placuta!

  • "Limitless" sau in limba romana "Fara limite"
        
            
  • "The Vow" - "Juramantul"
            
            http://www.youtube.com/watch?v=Y5_kJafUdRg

  • "The Butterfly Effect" - "Efectul de fluture"
                       

  • "Beastly" - "Grozavul" 
            
           



Maestrul Di Yu Ming sau JinBodhi este fondatorul Şcolii de Qigong "Calea spre Iluminare" si s-a angajat in a aduce bunatate si fericire tuturor fiintelor simtitoare.


Pentru fiecare dintre noi exista cel putin un loc, daca nu mai multe, unde s-ar reintoarce cu o mare placere si smerenie sufleteasca. Loc, in care unii se reculeg, altii se odihnesc din punct de vedere emotional, altii isi aduc omagiile sau... chiar toate la un loc! 

Aceste locuri sunt impregnate de energia binefacatoare si puritatea celor care au fost sfinti, dedicandu-si vietile celor mai putin virtuosi. Unul din aceste locuri este manastirea Prislop, mai exact mormantul parintelui Arsenie Boca. Cei care au auzit despre acest loc si nu au ajuns inca acolo, cu caldura le doresc sa ajunga. Pentru cei care au fost deja, le doresc sa se reintoarca!


Cand terapeutii Bowen vorbesc despre un tratament ce permite organismului sa se intoarca la “tiparul” original ca principiu de organizare, se naste intrebarea – catre ce anume se reorienteaza organismul, cand si cum a aparut acest tipar original?

Osteopatii au consemnat de mult timp ca fortele ce modeleaza dezvoltarea embrionara continua sa se exprime pe parcursul intregii vieti, iar daca terapeutul reuseste sa realizeze conectarea la acestea, organismul va incepe sa se reorganizeze in concordanta cu principiile lor.

James Jealous, un osteopat ce preda in Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul si functiile originale se regasesc in fluidele embrionare. Matricea originala este o forma ce se regaseste in toate formele de viata, in jurul careia se organizeaza activitatea celulara si moleculara, formand tiparul original, creat de Marele Maestru.”

Acest principiu necesita unele explicatii. Jealous vorbeste despre o forta organizatoare, localizata in fluidele embrionare – nu neaparat tinand de genetica. Este interesant de remarcat ca numerosi embriologisti eminenti, dintre care Bleschmidt si Japp van der Wal, au pus la indoiala actualul curent de gandire cu privire la rolul geneticii in determinarea evolutiei noastre structurale si psihologice. Daca se analizeaza cu atentie primele zile ale formarii embrionare, se observa un eveniment extrem de interesant.

La momentul conceptiei, are loc contopirea ADN-urilor mamei si tatalui, pentru a se forma o celula unica. Dupa un moment de calm, apare imediat divizarea celulara rapida, ce are loc in stratul exterior, in zona transparenta. In jurul zilei a 15-a, un alt eveniment semnificativ are loc: se stabileste o linie de mijloc primara, sub forma unei scizuri, in cadrul embrionului in formare. Aceasta prima linie mediala este numita “linia primitiva” si isi incepe calatoria ascendenta catre inima embrionului, de la nivelul unde mai tarziu, se vor dezvolta coccisul si osul sacral la adulti. Ce anume initiaza acest proces, ramane inca un mister, dar formeaza baza in jurul careia se auto-organizeaza intregul organism. 

Jaap van der Wal numeste aparitia liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Daca se priveste o inregistrare filmata a acestui eveniment, primul lucru care iti vine in minte este desenarea unei linii, cu degetul, pe nisip. Pentru inceput, se stabileste un sistem de referinta pentru fata /spate, stanga /dreapta si sus/jos. Linia primitiva este numita “organizatorul embrionar” pentru ca realizeaza un plan de baza al corpului. Diferite nivele ale liniei primitive determina dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. Spre exemplu, partea superioara va forma inima, creierul si ochii, partea de mijloc va forma intestinele si trunchiul, iar partea inferioara organele interne si tubul neural. Prin raportare la dreapta – stanga, determina, spre exemplu, ca ficatul este localizat in partea dreapta, stomacul in stanga si ca apexul inimii este orientat spre stanga. Linia primitiva este un mister pentru embriologisti – s-a demonstrat ca grefarea liniei primitive poate duce la aparitia unui intreg ax secundar, in jurul caruia se vor organiza celulele. 

Ce este interesant pentru noi, terapeutii Bowen, este importanta liniei primitive in dezvoltarea oaselor, muschilor, organelor si tesutului conjunctiv. In timpul aparitiei sale, aceasta genereaza 3 foite embrionare distincte din epiblast – endoderm, mesoderm si ectoderm. Mesodermul va forma somite in jurul celei de-a 20-a zile, cand acestea apar de o parte si de alta a liniei mediane. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele si mugurii membrelor superioare si inferioare. Multi terapeuti Bowen au remarcat forta primelor doua miscari Bowen (stoperii inferiori). Este interesant de urmarit senzatiile pe care le are pacientul, doar dupa efectuarea acestor doua miscari. Multi vor raporta senzatii de caldura sau o forta ascendenta de-a lungul coloanei vertebrale. 

Acest aspect este foarte interesant, pentru ca aceste senzatii corespund exact dezvoltarii embrionare, ca si cum aceste forte ar fi inca prezente in corpul adultului. In termeni embriologici, ceea ce se intampla este ca dupa aparitia liniei primitive, linia mediala se infasoara inspre interior, pentru a forma tubul neural, din care ulterior se va forma creierul, maduva spinarii, sistemul nervos autonom (simpatic si parasimpatic) si creasta neurala

Celulele din creasta neurala sunt foarte interesante pentru ca acestea migreaza catre diferite zone ale corpului, pe durata de dezvoltare embrionara. Spre exemplu, acestea ajuta atat la formarea membranelor interioare ce inconjoara creierul si maduva spinarii (in particular, membranele pia mater si arahnoida) cat si la formarea invelisului de mielina al nervilor. La procedura pentru coccis, miscarea se executa exact peste membranele dura, arachnoida si pia mater, acestea fiind atasate de coccis sub forma de terminatii filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se intalnesc. Datorita intalnirii celor trei membrane – dura, arachnoid si pia mater, se transmite un impuls extrem de puternic, de-a lungul coloanei vertebrale, catre craniu. 

Dezvoltarea embrionara a tesuturilor este foarte importanta in studiul durerilor. Exista fenomene specifice recunoscute, spre exemplu cineva ar putea avea dureri in umarul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei, al dezvoltarii mesodermului, endodermului si ectodermului. O alta consecinta a dezvoltarii embrionare este faptul ca alimentarea cu sange si inervarea tesuturilor sunt inexorabil legate, datorita provenientei lor din acelasi tesut embrionar. Atat vertebrele L4, cat si C7 sunt extrem de semnificative pentru maini si picioare, deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formeaza mai apoi membrele superioare si inferioare. Aceste nivele sunt uneori denumite linii de mijloc axiale. 

Cand vorbim despre accesarea memoriei unui tesut, a fortei organizatoare de la nivelul profund embrionar, vorbim despre memoria celulara, in special in fluide si in lichidul cristalin al tesutului conjunctiv al fibrelor de colagen. Dezvoltarea embrionara a fibrelor de colagen este fascinanta, deoarece porneste in mesoderm (stratul dintre ectoderm si endoderm)ca fibrila numita recticulina, care se diferentiaza pentru a forma diferitele feluri de tesut conjunctiv din corp, dupa care infuzeaza toate straturile de ectoderm si mesoderm. Cu alte cuvinte, se insereaza in tesuturi in intregul corp. 

Colagenul, s-a demonstrat stiintific de catre Mae Wan Ho si altii, retine memoria si este extrem de bine adaptat pentru a inregistra noi experiente. Este prin stimularea fasciei, sa permitem, intr-un anume fel, corpului sa acceseze si sa se reorienteze catre aceste forte de comanda embrionare, aflate in colagen, la nivel celular? Din observatiile clinice, se pare ca un astfel de proces are loc, cu siguranta.

Rozalia Ionică - terapeut Bowen Timișoara 

Este un antioxidant prezent in diverse fructe, legume si plante, insa cea mai mare cantitate de resveratrol este continuta de radacina plantei Polygonum cuspidatum, originara din Japonia. Planta respectiva insa nu poate fi consumata in stare naturala, pe cand coaja si semintele de struguri rosii, afinele, murele, orzul verde, merisorul si arahidele sunt surse de resveratrol comestibile si la indemna. 

Totusi, pentru a asimila cantitatea zilnica de care organismul nostru are nevoie, ar trebui sa mancam cateva zeci de kilograme de fructe pe zi. In vechime, femeile isi curatau pielea cu suc proaspat de struguri in loc de lapte demachiant. Efectul obtinut era mai mult decat acela de simpla curatare a pielii. Tenul devenea hidratat, iar pistruii si petele maronii produse de soare erau atenuate. Si mai mult, trecerea timpului era mai blanda cu femeile care foloseau in ritualul lor zilnic de ingrijire a pieleii sucul de struguri. Secretul acestor beneficii era resveratrolul, super antioxidantul, intrat acum in categoria ingredientelor de lux in lupta cu imbatranirea.

De proprietatile resveratrolului continua sa se bucure femeile din intreaga lume care administreaza suplimente naturale cu acest antioxidant, in cantitati optime, pentru ca efectele sa fie vizibile. Efectul antiaging al resveratrolului nu se reduce doar la beneficiile pentru piele, ci se extinde si la intreg organismul. Mai mult, administrarea de resveratrol are efect reversibil si asupra obezitatii si creste capacitatea celulelor de a isi folosi energia. Acest lucru este posibil datorita faptului ca resveratrolul actioneaza asupra genei SIRT 1, responsabila de longevitatea si de energia organismelor vii. 

Mai mult, el actioneaza si asupra mitocondriilor, denumite și „uzine energetice”, fiindcă ele contin enzimele oxido-reducatoare necesare respirației celulare si consumului de energie. Resveratrolul are un efect pozitiv si in cazul astronautilor care sufera din cauza efectelor negative ale lipsei gravitatiei. Un studiu realizat in laborator arata ca resveratrolul ar putea fi o solutie pentru astronautii care stau luni de zile in lipsa gravitatiei, deci implicit si a persoanelor imobilizate la pat. Trebuie mentinut ca suplimentele naturale asigura cantitatea optima! 

Toate vitaminele hranesc celulele si au rol antioxidant, dar resveratrolul poate neutraliza radicalii liberi si, implicit, poate preveni o mare parte din procesele de distrugere celulară, care conduc la aparitia semnelor imbatranirii, la nivelul tuturor organelor din corp si care lasa un teren propice pentru boli. Exista diferite suplimente ce au la baza resveratrolul impreuna cu alti antioxidanti precum vitamina C, cuercitina si extract de ceai verde, cu puternic efect antiimbatranire si de protectie a sistemului cardiovascular. 

Actiuni: 
♠ Conferă o protectie deosebita materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii. 
♠ Este singurul antioxidant care actionează direct pe gena Matusalemica (sau ”gena longevitatii”) avand capacitatea de a creste durata şi calitatea vieţii. 
♠ Are calitatea de potenţator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele, amplificand efectele acestora de zeci pana la sute de ori. 
♠ Are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E.
♠ Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia antioxidativa a colesterolului LDL (colesterol rau). 
♠ Este un vasodilatator arterial
♠ Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic. 
♠ Incă din 1985 se ştie ca are efect anti-trombotic, adica are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura). 
♠ Imbunatateste elasticitatea articulatiilor, stimuland sinteza fibrelor de colagen, atat la nivel articular, cat şi la nivel epidermic (piele - avand şi un rol cosmetic antiimbatranire); preîntâmpină ridarea şi imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea. 
♠ Are efect preventiv si protectiv fata de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel distrugera neuronilor. 
♠ Exista studii încurajatoare referitoare la potentialul terapeutic al resveratrolului si in alte boli neuro-degenerative. 
♠ Mareste toleranta la efort, inbunatatind astfel performantele fizice si psihice. 
♠ Se comportă şi ca un hormon fito-estrogen (adica estrogen vegetal): cel mai puternic fixator de calciu și vitamina C in oase (alaturi de exercitiul fizic), prevenind şi combatand eficient osteoporoza; conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la barbaţi; combate tulburările de climacteriu (menopauza); ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune manifestarilor dismenoreice (ciclu neregulat/intarziat); chiar administrat in exces, resveratrol confera protecţie impotriva cancerului de san si col uterin; protejeaza celulele nervoase impotriva efectelor devastatoare ale stresului, marind durata de viata a acestora; creşte eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa şi riscul de a dezvolta guta sau litiază urica.

Produse românești pe bază de resveratrol găsiți aici http://www.phenalex.ro/antioxidantii/ 

♣ Cel de al saptelea nivel este cel al spiritualitatii. Spirit inseamna flacara, o flacara a constiintei. Sensatia aceea ca noi existam, ca suntem vii, ca traim, este data de acest spirit al nostru, al fiecaruia. Spiritul nostru foloseste mintea si corpul pentru a se cunoaste pe sine complet, pentru a fi complet accesibil, in forma sa umana. Acest nivel de evolutie este cel pentru care cuplul exista. Pare ceva de ordinul paranormalului, dar pentru cineva interesat de ceea ce inseamna dezvoltare si evolutie, acest nivel este tinta. 

Cuplul exista ca sa ne ajute sa urcam la acest nivel. Altfel cuplu nu isi are rostul! Ar fi prea putin sa formam cupluri doar pentru perpetuarea speciei. Perpetuarea speciei nu este un caz imperativ la rasa umana, din contra, formarea unui cuplu tine de evolutia spirituala. Relatia de cuplu este o metoda de evolutie, partenerul reprezentand oglinda noastra. Nu putem alege un partener decat daca are cam acelasi nivel de evolutie cu al nostru. Iar evolutia se face mai rapid cand avem o oglinda in care observam tot ce ne displace la noi si in noi. Deoarece exact lucrurile care ne deranjeaza la partener sunt de fapt propriile noastre lectii, doar ca oglinda le deformeaza si nu ne spune clar “vezi ca aceasta e lectia ta!”. Ar bine ca atunci cand ceva ne deranjeaza la partener, sa incercam sa ne vedem pe noi insine prin ochii partenerului. Astfel ne putem da seama de propriile lectii, de propriile etape in evolutia noastra.


♣ A patra lectie in evolutia relatiei este iubirea. Aceasta lectie poate fi invatata doar daca ni le-am insusit macar partial pe primele trei. Doar dupa aceea putem spune ca incepem sa iubim. Cu cat am invatat mai mult din lectiile anterioare, cu atat mai mult putem activa lectiile superioare. Asadar, daca cineva nu a invatat deloc lectia 1, pur si simplu, lectiile 2, 3, 4 si celelalte nu exista inca. Daca am invatat insa jumatate din prima lectie, atunci avem acces macar la jumatate din lectia a doua, dar inca nu avem acces la lectia a treia, decat daca am inceput sa invatam cat de cat din a doua lectie. Pentru a avea acces la iubire e nevoie sa avem incredere in noi insine macar un pic. In schimb, daca avem pe deplin incredere in sine, atunci si lectia iubirii este pe jumatate invatata. 

Iubirea este opusul sentimentului de teama. Iar un om care are incredere in el, nu se mai teme. Astfel, avand increderea de sine, se pun bazele iubirii, deoarece teama este eliminata (teama de abandon, suferinta etc.). Lectia iubirii se prezinta sub variate forme in cuplu, uneori este iubire neconditionata si nelimitata; alteori compasiune; tandrete sau chiar liniste sufleteasca. Exista si capcane la aceasta lectie si anume aparitia confuziei intre “a avea nevoie” si “a il iubi” pe celalalt. Cand zicem ca avem nevoie de cineva, inseamna ca ne lipseste ceva, nu ca avem deja acel ceva, insemnanad ca suntem inca la lectia a doua. Doar cand suntem constienti ca nu conteaza decat iubirea pe care noi o simtim pentru celalalt si ca putem sa ne iubim partenerul orice ar fi, atunci chiar suntem la lectia a patra. 

♣ Aceasta lectie, a cincea, este despre puritate si constiinta. Cand incepem sa simtim cu adevarat ce inseamna iubirea de la lectia anterioara, incepe sa se intrevada si acest nivel de puritate si constiinta. Cei doi parteneri se vad unul pe celalalt ca niste suflete pure si nu ca persoane, masti ale sufletului (“persona” inseamna “masca” in limba greaca). Pe acest nivel vedem dincolo de chipul partenerului, vedem direct sufletul sau. Acum gandirea noastra nu mai este interesata de lucrurile marunte ale existentei, deoarece fiecare problema materiala sau sociala pe care le-am avea, le rezolvam rapid si fara vreun efort considerabil. Aceasta lectie e legata de frumusetea vietii, de filozofie si apare doar dupa ce lectiile anterioare sunt rezolvate. 

Pe acest nivel de dezvoltare, partenerii isi traiesc viata dupa reguli scrise si gandite de ei, in acord cu principiile lor de viata, fara sa mai fie influentati de regulile societatii. Cei doi parteneri au propria lor lume in care traiesc, pentru ca au cucerit deja orice tinea de lumea inconjuratoare, nu au nici o problema sa se impuna in lume, nu au nici o problema de incredere in sine, nici o problema de teama de abandon sau de teama ca ceva ii pune in pericol. Pentru ca deja s-a depasit nivelul ei au in permanenta iubire unul pentru celalalt. Metaforic vorbind, pe acest nivel de dezvoltare personala traiesc oamenii care au “adus raiul pe pamant”. 

♣ A sasea lectie de evolutie in cuplu este intelepciunea. Cand cuplul a ajuns la lectia de nivel sase, partenerii au inteles ca sufletul e etern, ca nu exista moarte, ca dincolo de viata aceasta exista ceva misterios si ca evolutia nu inceteaza odata cu moartea. Deja toate celelalte niveluri anterioare sunt complet activate, iubirea este foarte intensa, cei doi parteneri isi simt nu doar corpurile, ci si sufletele, iar gandirea lor este acum condusa de dorinta de evolutie si de a intelege misterele vietii si mortii. Ei doi stiu ca o sa fie tot timpul impreuna, ca nu ii desparte nimic, ca materia e o aparenta, ca totul e energie. Acest nivel este cel despre care se vorbeste in religie ca fiind cel al mantuirii, cand un om a intrat in imparatia cerurilor si are acces la toate, la fericire si eternitate. (Va urma)


♣ Prima lectie importanta pe care o avem de invatat intr-o relatie de cuplu este independenta. Daca suntem dependenti de partener, ajungem sa fim ca o povara care atarna pe umerii sai dorindu-si sa ne dea jos. Pe primul nivel de dezvoltare personala este capacitatea noastra de a ne descurca, de a avea grija de noi singuri, de a supravietui in mijlocul lumii. Intotdeauna cautam o persoana cu care sa formam un cuplu in functie de lectiile pe care nu le-am invatat inca cu speranta ca cealalta persoana sa aiba invatate acele lectii care noua ne lipsesc. Din punct de vedere al evolutiei, acest lucru inseamna sa trisezi, nicidecum sa evoluezi. 

♣ A doua lectie pe care incercam sa o trisam in relatia de cuplu este acceptarea de sine. Cautam un partener care sa ne accepte asa cum suntem. Doar asa ne simtim iubiti, doar asa ne simtim doriti si doar asa simtim ca suntem importanti si valorosi. Daca nu gasim aceea persoana care sa ne vada extraordinari, minunati, atunci nici noi nu ne consideram importanti si extraordinari si, pur si simplu, nu ne acceptam. 

Ce anume ne dorim de la partener?! In general, dorim sa ne respecte (tot acceptare e!), dorim sa ne iubeasca (adica tot sa ne accepte asa cum suntem!), sa ne faca fericiti(e). Dorim ca partenerul sa ne faca temele pe care noi singuri nu le facem in/ pentru evolutia nostra. In cazul in care nu le face, ne simtim abandonati. Bineinteles ca si partenerul(a) isi are propriile lectii de invatat. Astfel, ca fiecare va cere unul de la celalalt sa indeplineasca niste lectii de viata pe care noi singuri nu le putem indeplini. In momentul in care unul dintre parteneri isi da seama ca celalalt nu are “lectiile facute” pur si simplu se indeparteaza, relatia incepand sa se rupa. 

♣ A treia lectie a relatiilor este increderea de sine. Nu avem incredere in noi insine, asa ca ne dorim sa avem incredere in celalalt. Iar cand celalalt ne inseala increderea, e dezastru! Nu ne deranjeaza ca nu avem incredere in noi, dar ne deranjeaza ca nu putem sa avem incredere in celalalt. Este efectul de oglinda, ganditi-va! Dupa ce fiecare dintre noi si-a dezvoltat propria sa incredere de sine, nu vor mai exista probleme de acest gen in cuplu. Acest nivel de dezvoltare este cel al personalitatii, al afirmarii, al puterii interioare. Aici este si lectia certurilor in relatii. Cand apar certuri intre parteneri, inseamna ca au probleme amandoi cu aceasta lectie a increderii in ei insisi. Cearta are scopul de a il “pune la punct” pe celalalt. Cel care se cearta doreste de fapt sa il controleze pe celalalt, nici macar nu conteaza cine porneste cearta. Ca sa existe o cearta, e necesar sa fie doi oameni care nu si-au invatat lectia acestui nivel. Cum? Simplu... nu ne putem certa cu un zid, decat cu o oglinda, cu cineva care are exact aceleasi probleme de incredere. (Va urma)


Ca si practicant de Qigong si terapeut intotdeauna ma bucur cand pot sa imi ofer ajutorul cat mai concret posibil. Acest concept de “concret” variaza de la o persoana la alta, de la o problema la alta. Viata este pe cat de simpla, pe atat de complexa si ceva ce pare simplu unuia, ii este extrem de greu celuilalt. Deseori ma gandeam cum as putea sa impac extremele, sa gasesc o cale de mijloc pe care sa le-o arat celorlalti, ca este important sa avem grija de noi.

Profesorul meu de Qigong, maestrul Cezar Culda, vorbeste deseori despre acest aspect la cursurile pe care le sustine, explicand ca in Orient se stie de mii de ani ca daca ai o minte linistita, ai un corp sanatos. Mai simplu spus, daca nu te superi, nu te imbolnavesti. “Dar cum sa nu te superi?” ar exclama majoritatea oamenilor, cand se ivesc tot felul de probleme la lucru, in familie, in bloc etc. Multi vor gandi ca asa e structura lor ca sa se supere, ca altfel nu merg treburile. Si asa se ajunge la afectiuni mai simple (cum sunt racelile, micile accidente) sau la cele mai complexe care sunt mai greu de tratat.

Cum omul este o fiinta holistica, adica are un corp, o minte si un Suflet, tratatmentul va trebui sa se adreseze intregii fiinte, mai exact sa se adrese celor trei planuri asa cum medicina orientala o practica din antichitate, prin rugaciuni, meditatie, anumite diete, miscare fara efort fizic, post. In lumea occidentala doresc sa numesc doar doi medici alopati, dr. prof. univ. Bruce Lipton (S.U.A.) si dr. Hammer - “Noua Medicina Germanica” (Germania), care au dovedit stiintific ceea ce medicina orientala are ca si baza si anume ca totul porneste de la perceptia pe care o avem la un moment dat intr-o anume situatie. Se stie clar ca "pacatele" ne imbolnavesc, adica acele atitudini, ganduri si fapte imorale pe care le nutrim in mod consecvent (fie ca suntem constienti sau nu!) fata de propria noastra persoana, fata de persoanele din jur prin resentimente, invinovatiri, proiectii gresite, ranchiuni, nemultumiri, neacceptari ale unor situatii sau persoane si in ani duc la formarea bolilor (cancer, afectiuni ale tiroidei, tumori).

Cei doi medici au aratat ce se intampla in mintea noastra cu gandurile si cum ajung acestea sa se manifeste prin creier in corpul nostru. Si, cel mai important, arata cum sa contracaram efectele negative ale gandurile noastre prin eliberare emotionala si sa schimbam fecventa ADN-ului care a suferit mutatie. Carora le este greu sa incerce sa abordeze tratamente si anumite elemente de stil de viata oriental, le recomand sa vizioneze prelegerile lui Bruce Lipton pentru a intelege ce inseamna sa ne schimbam perceptia asupra situatiilor in care ne gasim si care ne tulbura. 



O stare prelungita de oboseala, uneori pana la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine sau minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala. Insa oboseala mai poate avea o cauza cât se poate de neasteptata. “Ploaia acida a facut valva in urma cu cativa ani, omul acid va face in viitor”. 

Afirmatia ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea. Autorul declara ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta. Care sunt alimentele dietei alcaline? Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata. Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism. 

Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive, slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale. Pentru a nu se ajunge la asemenea afectiuni, este esential sa asiguraram un echilibru in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa

Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute insa grupele de alimente care actioneaza intr-un sens sau altul. Pentru o dieta alcalina se consuma cu prioritate peste zi circa 80% din acele alimente care fac organismul mai alcalin. Pe cand alimentele acide nu trebuie sa depaseasca 20% din consumul zilnic. Desigur, ca in cazul persoanelor foarte bolnave alimentatia si obiceiurile de viata vor fi alcaline 100% pana la recapatarea starii de sanatate. 

Alimentele alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere; ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac; ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite, cereale proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp); lapte smântânit, kefir, zer, unt (ghee), frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins; legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bullion; supe de zarzavat si de radacinoase fara carne; suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica; sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla); aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup); ulei presat la rece de floarea soarelui sau de masline, ulei de luminita noptii, migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan, castane, nuca de cocos proaspata. 

Obiceiuri ce alcanizeaza corpul: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul. 

Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie, grape-fruit, otet de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din stomac. Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt alcaline, dar din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi. 

Alimente acide: asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate; toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura; produse de patiserie, pâine alba, pâine graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale; parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata; mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve; prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina, aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza; mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gain; muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum; ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic. Obiceiuri ce produc acidoza: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta. 

Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate: zahar, dulciuri, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul. Important de retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manânce. Insa odata cu inaintarea in vârsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, mai exact exercitiile fizice. Sunt de asemeni recomandate inotul si mersul pe bicicleta. 

Mineralele naturale extrase din cochilii, alge si saruri marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.


Stiaţi că?...

- Pentru a ameliora setea, atunci cand nu se poate bea nimic, puteţi ţine în gură un obiect de argint
- Organismul unui om cu masa de 70 kg conţine aproximativ 0,07 mg de argint
- Cei care poartă bijuterii de argint sînt mai calmi
- Argintul se foloseşte şi sub formă de aliaje cu alte metale, la confecţionarea monedelor, la protezarea dinţilor, la confecţionarea bijuteriilor şi tacîmurilor
- Soluţiile coloidale de argint se utilizează în medicină ca mijloace antiseptice, pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză
- Pînă la descoperirea penicilinei, argintul era extrem de valoros, fiindcă era singurul dezinfectant cunoscut
- Un kilogram de aur preţuia cat 7 kilograme de argint. Azi, cu un kilogram de aur, se pot cumpăra 74 kilograme de argint. Apa păstrată în vase de argint are calităţile unui antibiotic natural extrem de eficient.

Incă din cele mai vechi timpuri, bogaţii mîncau cu tacîmuri de argint. Preoţii împart sfînta împărtăşanie cu linguriţă de argint. Apa sfinţită rezistă timp îndelungat dacă e ţinută în recipiente de argint.

Ce au în comun aceste practici? Argintul, un metal ale cărui virtuţi terapeutice au fost ţinute în secret secole de-a rîndul. Astăzi, ştiinţa a făcut mii de teste care au confirmat că ionii de argint au efect bactericid. Distrug circa 650 viruşi şi germeni, constituind astfel un dezinfectant extrem de eficient. Dintre toate întrebuinţările curative ale argintului, cea mai cunoscută este apa de argint, leac pe care-l cunosc şi astăzi oamenii de la sate. Şi despre care se spune că ajută la menţinerea sănătăţii şi păstrarea longevităţii.

Un medicament vechi de milenii. Acum 4.000 de ani, medicii chinezi făceau acupunctură cu ace de argint. Fenicienii navigau luni întregi peste mări transportand apa, vinul şi laptele în vase din argint, pentru a le păstra nealterate un timp îndelungat. Vechii greci au observat că în perioada războaielor aristocraţii nu sufereau de dizenterie. Explicaţia: foloseau veselă din argint care i-a protejat de multe epidemii şi boli.

Coloniştii americani care străbăteau Vestul puneau adesea un dolar de argint în lapte pentru a-i întarzia alterarea. La începutul secolului, doctorii prescriau nitrat de argint pentru ulcerele de stomac şi puneau cateva picături de soluţie de argint în ochii nou născutului pentru a distruge eventualele bacterii care ar fi putut provoca orbirea. Bijutierii care lucrează cu argint sant renumiti pentru sănătatea lor.

Staţiile cosmice NASA şi MIR folosesc argintul coloidal pentru transformarea apei reziduale în apă potabilă. Practic, Argintul este un dezinfectant universal, adevărat medicament, detronat însă de apariţia penicilinei şi uitat pe nedrept. Antibioticele sintetice ajuta, dar au şi o serie de efecte dăunătoare, plus că organismele patogene devin rezistente la acestea. Totusi, nu ar fi mai bine să încercăm şi argintul?

Antibiotic şi antioxidant. Rolul argintului în organismul uman poate fi descris ca un "sistem imunitar secundar". Din rezultatele obţinute de dr. Hery Margraff aflăm că argintul are capacitatea de a distruge în 6 minute peste 650 de categorii de microorganisme patogene, virusuri, bacterii, paraziţi şi fungi. Ca antibiotic natural, argintul luptă cu bacilulul dizenteriei, cu Salmonela, Escherichia coli, Streptococul pneumoniae, Streptococul mutans (cauzator principal al cariilor dentare) şi alte microorganisme dăunătoare. S-a mai constatat că argintul este un puternic antioxidant natural, distrugand radicalii liberi (cauza a peste 60 de boli printre care cancerul şi boala Alzheimer). S-a demonstrat că argintul este şi un imunomodulator, adică ajută la creşterea imunoglobulinei din clasa A, M, G şi a limfocitelor T.

În domeniul chirurgiei, argintul e folosit la unirea vaselor cerebrale sau închiderea defectelor de pe suprafaţa craniului (metoda Heingenheim). A fost folosit la filtrele măştilor celor care se ocupau cu dezinfectarea în timpul epidemiilor. Există mărturii şi ale bolnavilor care s-au vindecat de cancer consumînd apă de argint. De cat argint avem nevoie? Strămoşii noştri primeau o oarecare doză de argint prin hrană.

Tehnologiile moderne din agricultură au distrus 85% din rezervele de argint ale solului, astfel încat acest element nu mai există în alimentele pe care le consumăm. Conform unor studii americane, deficitul de argint duce la scăderea imunităţii şi este unul dintre principalii factori de creştere a afecţiunilor maligne din ultimele decenii. Cel mai eficace aport de argint se face sub forma lui coloidală (particule de 0,001 microni), astfel este total inofensiv pentru organismul uman, care îl va elimina în 24 de ore.

Argintul coloidal se absoarbe în sange foarte repede, încă din cavitatea bucală. Cercetătorii au stabilit că 0,088 mg de argint reprezintă cantitatea medie zilnică necesară organismului uman. Organele noastre conţin argint, cel mai mult fiind în ţesutul creierului mare, în nucleul celulelor nervoase, glandele sistemului endocrin, partea exterioară a ochiului şi în oase. Surse de argint: Argintul în forma coloidală nu interacţionează cu alte medicamente şi nu are efect toxic asupra organismului, nefiind un metal greu. Dat fiind faptul că el este în forma coloidală, orice surplus se va elimina foarte uşor din organism şi nu se va acumula în ţesuturi, nereprezentand risc de supradozaj. Şi Organizaţia Mondială a Sănătaţii recomandă argintul coloidal ca fiind cel mai puternic dezinfectant folosit în cazul apei potabile.

Apa se poate folosi în mod preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar sau ca un remediu valoros în terapia infecţiilor şi a bolilor. Se iau 4 linguriţe pe zi de apă tratată cu argint coloidal, pe stomacul gol. Leacul este util şi animalelor de companie. Această apă este doar un adjuvant, nu exclude vizitele la doctor şi urmarea tratamentului prescris. Cum putem obţine această valoroasă apă? Păstrand apa potabilă în vase de argint. Există în comerţ şi apă cu argint coloidal gata preparată. Metalul preţios pentru sănătate poate fi obţinut şi din surse alimentare: ouă, lapte de vacă si capră. Atenţie la doză insa!!! În terapia cu apă de argint trebuie să ţinem cont şi de următorul aspect: pigmentarea pielii. Aceasta devine albastră, dar numai în cazul consumului exagerat. Mai mult, excesul de argint în organism conduce la apariţia celulelor canceroase, la slăbirea văzului şi la dereglări psihice. Dar apa cu argint coloidal, obţinută cu tehnologii de ultimă oră, nu produce asemenea pericole, dimpotrivă, este un bun remediu împotriva microbilor. OMS recomandă 0,05-0,1mg argint pe fiecare litru de apă potabilă. Consumul de argint coloidal este sigur chiar şi pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alăptează, ajută la dezvoltarea fetusului. Mai există şi persoane alergice la acest metal, cărora nu le este indicat tratamentul cu argint; devin nervoase, contactează gastrite, ulcer stomacal şi intestinal, au insomnii şi dureri de inimă, le amorţesc mîinile.

O particularitate a "oamenilor de argint" este că le plac dulciurile. Boli învinse de un metal În ce cazuri este indicată terapia cu apă de argint? Acnee, alergii, infecţii ale vezicii urinare, otită, tulburări de digestie, infecţii ale prostatei şi căderea părului sunt numai cîteva dintre afecţiunile care pot primi tratament cu apă cu argint coloidal. Este cel mai bun remediu complementar pentru afecţiuni cronice ca hipertensiune arterială, hepatită cronică, sinuzită, gastrită, ulcer, psoriazis, herpes, zona zoster. Cel mai simplu şi eficient produs complementar împotriva gripei şi a virozelor respiratorii.

Se mai ştie că, acela care se spală pe faţă cu apă de argint capătă un ten frumos. Rănile spălate cu apă de argint se vindecă mai repede, nu se infectează şi cicatricele rămase după vindecare sînt mai puţin vizibile. Şi pentru păstrarea aseptica a suprafeţelor afectate de arsuri este folosită tot apa de argint. Deci, apa de argint este un excelent mijloc profilactic în timpul oricărei epidemii. Se recomandă cate două linguriţe pe zi.

Rezultate în tratarea bolilor grave. Deoarece în SIDA în stare activă, sistemul imunitar reprimat al corpului este expus atacului oricărui tip de boli, argintul coloidal este un medicament netoxic perfect pentru a fi folosit datorită efectului sau antibiotic pe scară largă. Un cercetător al Universităţii Brigham Young a trimis argintul coloidal la două laboratoare diferite, printre care şi centrul medical UCLA, care au răspuns: "Acesta a distrus nu numai virusul HIV, ci orice virus pe care a fost testat în laborator".

Pentru multi dintre noi ziua de luni pare sa fie cea mai grea. Sfarsitul de saptamana parca nu este suficient pentru a ne reincarca bateriile sau de a ne petrece timp mai mult in familie. Cu o asemenea atitudine chiar va fi greu sa reincepem o noua saptamana. Insa putem schimba sau macar “ameliora” aceasta stare. Totul tine de noi, in fond, de perceptia noastra, de faptul ca alegem sa vedem partea plina a paharului. Cu siguranta ca exista solutii pentru a mai “indulci” aceasta zi de luni. Cum…? Ei bine, prin faptul ca am putea fi recunoscatori ca mai exista un sfarsit de saptamana dupa care urmeaza o zi de luni. Prin faptul ca exista atatea lucruri frumoase in viata noastra ce ne motiveaza sa trecem peste zilele de luni… lucruri frumoase ca zambetul unui copil; un parc pe care il indragiti si il traversati in drum spre lucru; cateun norisor alb ratacit pe “pajistea” azurie a cerului; oamenii pe care ii intalniti zi de zi fie ei membri ai familiei, colegi, prieteni chiar si necunoscuti; faptul ca puteti sa fiti de folos si sa dati o mana de ajutor. 

Sigur exista un “ceva” care ne face sa mergem inainte, sa ne traim viata facand fapte bune. Trebuie sa existe “ceva” ce ne face sa ne oferim iubirea noastra neconditionata, chiar daca poate nu tot timpul simtim ca o avem, doar pentru ca suntem pe un “pilot automat” si nu privim in interiorul nostru. Da! Sa privim in interiorul nostru si sa gasim Comoara, sa ne gasim pe noi Insine. S-ar putea sa nu izbutim din prima in aceasta incursiune interioara, dar sigur merita osteneala… Va doresc sa gasiti si sa recunoasteti Comoara din Voi!


Orzul verde (Hordeum Vulgare – din familia Gramineae) ca planta, ce are efecte remarcabile asupra organismului, mai ales sub forma de suc verde, a fost descoperita de catre dr. Yoshihide Hagiwara, doctor in medicina, absolvent al Universitatii Kumamoto, Japonia. Cercetarile si eforturile sale de a gasi o sursa alimentara care sa aiba actiune enzimatica, de a contracara imbatranirea si imbolnavirea au fost recunoscute de catre Fundatia Internationala de Medicina Preventiva la cea de-a doua conferinta anuala pe tema "Infrangerea procesului de imbatranire", 1981, Felt Forum. Dr. Hagiwara a descoperit uimitoarele efecte ale sucului din plante tinere de orz verde si a fondat "Asociatia Verde".

In urma studiului experimental a 150 varietati de plante, dr. Hagiwara a descoperit ca orzul contine cele mai valoroase elemente necesare corpului omenesc si totodata este un produs cu efecte terapeutice excelente. Descoperirea, mai exact eficienta sucului din plante tinere de orz verde in terapia bolilor si intretinerea starii de sanatate - este rezultatul a treisprezece ani de cercetari intense privind nutritia omului, pentru a gasi o sursa in vederea intretinerii sanatatii omului, pentru restabilirea organismelor bolnave si pentru impiedicarea degradarii si imbtranirii celulelor.

Orzul verde contine de peste 250 ori mai multa vit. A decat salata; peste 25 ori mai mult potasiu decat in banana; de peste 11 ori mai mult fier decat in telina; de pste 7 ori mai multa vit. C decat in portocale; de peste 10 ori mai multa vit. B1 decat in spanac; de peste 11 ori mai mult calciu decat in lactate; de peste 23 de ori mai multă biotină (factor din grupul vit. B) decît în lapte; 2000 micrigrame de SOD (superoxid dismutaza), activ, la o portie de 2 gr. de orz verde pudra. Superoxid dismutaza este o enzima proteica activa cu un efect deosebit in vindecarea bolilor, in revitalizarea organismului si in incetinirea proceselor de imbatranire. Aceasta enzima intervine in inhibarea radicalilor liberi - conform dr. Milton Fried - ce favorizeaza imbatranirea celulelor si aparitia bolilor. De mentionat este ca orzul verde reprezinta pana in prezent cea mai bogata sursa de SOD cunoscuta.

Indicatii terapeutice: anorexie, anemie, afectiuni oculare, gastrite, ulcere, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice (hepatite, ciroze, colecistite), cardiopatie ischemica, ateroscleroza cerebrala, infarct miocardic, hiper si hipotensiune arteriala, astm bronsic, bronsite, gripe, viroze pulmonare, TBC pulmonar, rinita alergica, dereglari hormonale, diabet, obezitate, retard-psiho-motor, neurastenie, insomnii, schizofrenie, epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie faciala, reumatism articular acut, lombo-sciatica, artrite, acnee, efelide (pistrui), dermatite, eczeme, ulcere varicoase, tromboflebite, hemoroizi, fisule perianale, hemoragii, dismenoree, osteoporoza, fracturi, formarea calusului in perioada sarcinii la femei, avitaminoze, alopecie, sterilitate, impotenta, stomatite.


Este important sa consumam alimente in asa fel incat acestea sa ne fie predicament pentru mentinerea sanatatii. Trebuie luat in calcul ca slabirea sistemului circulator vascular va cauza, in mod inevitabil, slabirea si altor organe cum sunt ficatul, ochii, rinichii, inima. 

Alimentele consumate pentru mentinerea sistemului circulator sunt gustoase si pot fi combinate: telina - scade nivelul colesterolului sangvin; 
salcia alba - scoarta, impiedica formarea cheagurilor de sange; 
paducelul - scade tensiunea arteriala; 
ceapa, usturoiul, buretele de fag - previn tromboza, impiedica biosinteza hepatica; 
stevia rebaudiana - indulcitor natural, non-caloric, scade glicemia; 
avocado, sfecla rosie - cardioprotector, scad trigliceridele; 
marul, anghinarea, migdalele dulci, semintele de fistic, orzul verde - antioxidanti; 
ananasul crud sau copt - dizolva cheagurile, reduce simptomele tromboflebitei; 
mango - reduce riscul de infarct miocardic; 
nucile - sursa de acizi grasi esentiali, vitaminele B, magneziu, cupru; 
ceaiul verde - antimicrobian si cardioprotector; 
ceaiurile din coada-soricelului, coada calului; quinoa, hrisca, nautul, amaranthul, semintele de in, dovleac, susan - bogate in calciu, fibre, magneziu; 
mierea, polenul, laptisorul de matca
algele
uleiurile de argan si masline extravirgine presate la rece - reduc colesteroul stimuleaza circulatia. 

De asemenea, consumul de apa, pe langa alte lichide in general, precum si cel putin 30 de minute de miscare pe zi va vor ajuta la mentinerea sanatatii.


A venit Octombrie cu roadele sale, dar si cu ploi si temperaturi scazute. Racelile, gripele, virozele parca ne dau tarcoale sa ne puna la incercare sistemul imunitar. Deja din primavara incepem si incercam sa ne hranim cu roadele fiecarui sezon, tocmai sa avem energie pentru iarna si sa ramanem sanatosi. Dar, cat de mult ne ferim, tot ajungem sa avem ba un rosu in gat, dureri de cap, ne curge nasul... 

Ar fi bine sa constientizam ca STAREA INTERIOARA conteaza cel mai mult si cand ne referim la raceli si boli in general, nu doar la interrelationarea noastra cu ceilalti sau cand suntem angajati in diferite activitati. Astfel, daca simtim ca o gripa sau raceala este pe cale sa se manifeste in noi putem sa ne acordam un timp de interiorizare, rugaciune, meditatie si sa recurgem la antigripalele naturale. 

Acestea pot fi gasite sub diferite forme:

  • unele sub forma lor naturala (ghimbir, ardei iute, piper, usturoi, miere, lamaia, ridiche neagra, afine, propolis, catina); 
  • uleiurile esentiale pure interne (mai multe soiuri de eucalipt, menta, busuioc, maghiran, oregano, cuisoare, arbore de ceai, cedru, pin, brad, smirna); 
  • uleiuri externe (se aplica pe piele prin masaj sau frictionare - cum e cel din seminte de mustar - incalzeste); 
  • capsule (echinaceea, scoarta de salcie, isop, lichen de piatra, muguri de plop, cuisoare, scortisoara), 
  • comprimate si pulberi (spirulina, maca, astragalus, ganoderma, orz verde, macese), 
  • ceaiuri (cimbrisor, floare/ bobite de soc, coada soricelului, lemn dulce, boabe de ienupar),
  • macerate glicerinice (coacaz negru, macese, seva de mesteacan, carpen, echinaceea); 
  • tincturi; extracte (recomandat mai ales copiiilor deoarece nu contin alcool - echinaceea);
  • siropuri calmante/ antitusive/ expectorante (patlagina, brad, pin). 
Pe langa toate acestea putem fumiga in incapere cateo bobita de tamaie si/sau smirna despre care se stia deja din antichitate ca ajuta la redobandirea starii de liniste, alungand agitatia psihica, redand capacitatea de concentrare. De asemenea, e important de stiut ca substantele volatile emanate in timpul fumigatiilor au efecte imunostimulente si antiinfectioase. De retinut, antigripalele naturale pot fi administrate - ca si suplimente nutritive, chiar si dupa ce a debutat gripa/ raceala, deoarece ele isi vor face efectul la fel de bine.


Stim de la bunici ca ierburile ne ajuta la mentinerea si restabilirea sanatatii fizice, insa putine lucruri se mai stiu despre partea subtila, energetica, ale acestora. Este important sa se inteleaga faptul ca plantele sunt si ele influentate de planete si ca Luna este cea care ofera si potentiaza savoarea plantelor, legumelor si a fructelor. 

Ierburile ne pot ajuta nu doar sa ne mentinem sanatatea, respectiv sa ne-o recuperam, ci ne ajuta in activitatile noastre, eliberand energia stocata in noi (de asemenea este important sa se stie ca noi avem energie stocata "undeva" si ca anumite activitati ca rugaciunea, meditatia, anume exercitii fizico-energetice, armonia, iubirea, precum si ierburile aromatice ajuta la eliberarea energiei stocate). 


Astfel avem planetele cu ierburile aferente lor


SOARE (duminica): santal, smirna, tamaie, aloe, sofran, cuisoare, dafin. Prin aromele corespondente Soarelui ni se umple viata de Lumina, deoarece el este astrul Viu-lui, al vietii vesnice, al stabilitatii. Este Creatorul si Protectorul pamantului. 

LUNA (luni): aloe, mac alb. Aceste arome ajuta la reglarea energiei centrilor (cakre in limba sanscrita) si a biocampurilor; ajuta la protectia impotriva atacurior energetice. 

MERCUR (miercuri): anason, musetel, valeriana, ienupar, cuisoare. Acestea influenteaza la nivel mental, sporesc capacitatea de concentrare, modeleaza ego-ul exacerbat. 

VENUS (vineri): scortisoara, coriandru, cimbru, trandafir. Aromele acestei planete aduc forta creatoare si fertilitatea atat la nivel fizic, cat si la nivel mental si energetic. De retinut ca Venus este planeta dragostei, a frunsetii si a bunatatii. 

MARTE (marti): arpagic, urzica, mustar, seminte de canepa, frunze de piper. Planeta Marte este planeta inteligentei, si este recomandat a nu se exagera cu ierburile corespondente, deoarece entitatile ei coordonatoare sunt razboinice. 

JUPITER (joi): seminte de in, frunze de par, petunie, bujori, sofran. Aromele acestei planete influenteaza la nivel fizic, mental si spiritual, aducand armonie, echilibru si ajuta sa evoluam. 

SATURN (sambata): chimen dulce, seminte de chimion, mac negru, frunze de salcie. Aromele lui Saturn au o influenta benefica asupra destinului nostru si creeaza o legatura cu lumea minerala, vegetala si animala; astfel omul devine constient de mediul inconjurator, putand relationa pozitiv cu acesta. 

URANUS: smirna, tamaie, aloe. Aceasta planeta raspunde de dezvoltarea alchimica, fiindu-i relevate omului tainele ocultismului. 

NEPTUN: smirna, tamaie, aloe. Neptun este planeta desavarsirii; omului ii sunt deschise caile catre implinirea suprema putand fi in legatura directa cu Creatorul. Observatie: URANUS si NEPTUN au arome identice deoarece ambele planete raspund, in egala masura, de latura spirituala, fiind interdependente. 

PAMANT: salvie, soc. Aromele de salvie si soc ajuta la aducerea armoniei in jurul nostru, la gasirea echilibrului in aceasta lume, precum si la realizarea dorintelor. Perioada ideala cand sa se utilizeze aceste ierburi (in aromoterapie, ceaiuri, bai) este dupa apusul Soarelui. 

Desigur ca exista numeroase alte ierburi/plante care ne pot ajuta, dar stiu ca daca am reusi sa utlizam, din cand in cand, una din fiecare, am simti de ceea ce avem nevoie.

Revenire... cuvant ce reprezinta o traspunere a unei persoane dintr-o traire sau stare in alta anterioara, de preferinta mai buna. Cel mai important este modul in care se revine! Ei bine, acest "mod" de revenire poate avea loc doar prin cunoasterea interioara...


Daca am reusi sa incepem aceasta calatorie minunata, insa anevoioasa, inseamna ca am reusi sa ne intelegem mai bine pe noi insine, rostul nostru in viata. Unii incep aceasta calatorie mai devreme, altii mai tarziu, fiecare depinzand de deschiderea sa, atat mentala, cat si sufleteasca.

Cunoasterea interioara poate dura o viata intreaga sau... in cel mai binecuvantat caz, poate sa aiba loc intr-o secunda. Da! O secunda! Maestrii spirituali din Orient spun clar acest lucru. Avem nevoie doar de o singura secunda de deschidere totala ca sa ne cunoastem, respectiv sa ne eliberam.

Cunoasterea interioara poate fi atinsa prin mai multe cai: rugaciunea, mediatia, pelerinaje, suferinta, precum si iubirea, compasiunea, toate acestea doar sub o conduita morala. Fiecare poate alege ceea ce ii este mai la indemana. Un sfat: nu mai asteptati, viata este scurta, nu o irositi!