- detoxifiază
- are proprietăţi antiîmbătrânire
- protejează împotriva cancerului
- ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp
- previne osteoporoza
- reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale
- conţine inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, în cantităţi relativ mari
- are proprietăţi diuretice, anticoagulante
- este foarte bun în suplimentarea tratamentelor pentru anemie
- reglează şi problemele de legate de menstruaţie
Substanţele din compoziţia acestei legume au beneficiile:
- per porţie (100g) sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen
- 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia
- are doar 40 de calorii
- 0 colesterol/ grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire. Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este legume numărul 1 în procesele de detoxifiere.
- este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care protejează celulele de radicalii liberi şi toxine, astfel că ne menţine pielea tânără şi luinoasă.
Folaţii (acidul folic) din sparanghel fac ca această legumă să deţină importante proprietăţi anticancerigene. Aceşti compuşi se găsesc în special în vegetalele verzi şi în citrice şi, deşi frecvent se întâmplă ca acidul folic să fie considerat unul şi acelaşi cu folaţii, ar fi bine de să ştiut că acidul folic este un supliment derivat şi nu are la fel de multe beneficii. Tot folaţii sunt cei care ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor, dar şi la reducerea riscului de boli de inimă.
Sparangelul este bogat în vitamina K ce ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind astfel osteoporoza şi osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esenţială pentru sinteza osteocalcinului, proteina structurală din oase, cu rol de preluare şi depunere a calciului exact acolo unde este nevoie si nu în altă parte.
O altă substanţă din sparanghel numită inulină este benefică în dezvoltarea bacteriilor – adică este un prebiotic - considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai uşor. http://www.inulina.ro/categorii/inulina_un_prebiotic-100.html
Tot sparanghelul poate amelioara simptomele de mahmureală, după o noapte de alcool în exces, prin acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice.
Asparagina, un alt compus (acid) din sparanghel are efect diuretic, deci ne ajută să eliminăm toate toxinele şi sarea în exces din organism, creşte rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.
Acidul folic şi folaţii din sparanghel sunt indicaţi în regimul alimentar al viitoarelor mămici deoarece carenţa acestora creşte semnificativ riscul de Spina Bifida (afecţiune congenitală a coloanei vertebrale a fătului) şi de anencefalie, malformaţie caracterizată prin absenţa cerebelului şi a encefalului.
De asemenea, sparanghelul are efecte benefice şi asupra tractului urinar, prevenind infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.
Reţetă cu sparaghel: Supă-cremă de sparanghel:
Ingrediente pentru 4 porţii
500 g sparanghel alb
2 cartofi de mărime mijlocie
200 ml smântână pentru frișcă
10 g unt
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă verde (opţional)
3 căței de usturoi (opţional)
1 felie de lămâie
1 lingură chives tocat mărunt (opţional)
piper alb
Modalitatea de preparare o puteţi vizualiza aici => http://adiscook.blogspot.ro/2013/06/supa-crema-de-sparanghel.html
Ştiaţi că…
… însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma căpătând astfel titulatura de “hrana regilor”.
... sparanghel înseamnă medicament în limba latină.
... lunile mai şi iunie, sunt lunile sparanghelului.
... chinezii, egiptenii, romanii şi grecii iau descoperit deja din anticitate aceste proprietăţi.