(poză preluată de pe www.lataifas.ro)

Magneziul este al patrulea mineral abundent din organism si este esential pentru o sanatate buna. Are capacitatea de vindecare pentru o gama larga de boli, precum si de a întineri corpul). Aproximativ 50% din cantitatea totală de magneziu a corpului se gaseste în oase; 49% se gaseste în principal în interiorul celulelor, a tesuturilor şi organelor. Și doar 1% din magneziu se gaseste în sânge, însă organismul lucreaza din greu pentru a mentine nivelurile de magneziu constante din sânge.

Uleiul de magneziu este important în:

· metabolismul energetic
· functionarea normala a nervilor si a celulelor musculare
· menţine ritmul cardiac constant
· susţine un sistem imunitar sănătos
· mentine oasele puternice
· ajută la reglarea nivelului glicemiei şi a unei tensiuni arteriale normale
· contribuie la activarea a peste 300 enzime necesare diferitelor procese metabolice

Are un rol vital în reacţiile care genereaza si folosesc ATP, unitatea fundamentala de energie in interiorul celulelor corpului. Unele din aceste procese duc la:

· productia de energie
· mentinerea functiei musculare, digestiei
· crearea de noi celule
· formarea osoasa
· relaxarea muschilor
· funcţionarea inimii, rinichilor, glandelor endocrine, creier, sistemul nervos, activarea vitaminelor din grupul B

Deficitul de magneziu va interfera cu oricare dintre aceste procese, in anumite conditii:

- transpiratii puternice
- diete stricte si cure de slabire
- alimente ce contin multe proteine
- alimente procesate sau rafinate
- utilizarea fosfatilor in bauturi racoritoare tip cola
- abuz de alcool
- stres si suprasolicitare indelungata
- consumul unor medicamente, in special diuretice, antibiotice, unele chimioterapice
- efort fizic intens
- sarcina
- crestere rapida la copii si adolescenti
- sindrom de intestin iritabil si colită ulcerate
- diabet zaharat (din cauza pierderii crescute de magneziu prin urina asociata cu hiperglicemia)
- hipertiroidie
- boli de rinichi

Deficitul de magneziu, la nivel intra-celular, este dificil de măsurat. Testele de sange folosind metode tradiţionale de laborator nu dau un bun indicator al nivelului de magneziu, pentru o sanatate optima si perspectiva de prevenire a bolilor. Un test de sange poate fi “normal”, in timp ce la nivel intracelular este “deficitar”.

Manifestarile clinice ale deficitului de magneziu sunt variate:

- pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, insomnie, nervozitate, iritabilitate
- sindromul picioarelor nelinistite;
- depresie;
- stare de oboseala cronica; migrene;
- sensibilitate excesiva la durere, la zgomote puternice;
- palpitatii la persoane fara afecţiuni cardiace;
- dureri precordiale, amorteli, furnicaturi, crampe musculare;
- dureri osoase;
- hiperventilatie (respiratie rapida, superficiala);
- convulsii (schimbari bruste de comportament cauzate de activitatea electrica excesiva si anormala din creier), modificari de personalitate;
- sindrom premenstrual;
- rezistenta la insulina;
- nivel sanguin scazut de calciu si de potasiu

Administrarea de magneziu pe cale transdermala (adica prin piele) este cea mai importanta cale de a creste nivelul de magneziu in organism. "Uleiul" de magneziu este de fapt o solutie apoasa de magneziu. Textura acestei solutii minerale saturate este descrisa “ca si cum ar fi ulei”. Aceasta solutie se aplica pe piele, ceea ce permite organismului sa absoarba o cantitate de magneziu mare, rapid si foarte eficient pentru tesuturi, spre deosebire de cel oral, care dureaza cateva ore pana se ajunge la un nivel ridicat de magneziu in sange si celule.

Beneficii ale magneziului aplicat pe piele:


• Tonic general al organismului; imbunatateste starea de spirit si reduce stresul; creste productia de energie in celule (ATP);
• Relaxeaza muschii;
• Stimuleaza vitalitatea, rezistenta si concentrarea; creste memoria si functia cognitiva;
• Imbunatateste functia inimii (relaxeaza muschiul cardiac); previne HTA, infarctul de miocard, aritmiile;
• Amelioreaza pana la disparitie a durerii, inclusiv durerea cronica –ideal in artroze, fibromialgii;
• Imbunatateste sanatatea pielii si a mucoaselor;
• Imbunatateste asimilarea calciului, construieste oase puternice; util pentru dinti si gingii;
• Usureaza durerile de cap si migrenele;
• Amelioreaza menopauza si sindromul premenstrual (dureri abdominale, de sani, edeme ale mainilor si picioarelor, iritabilitate inainte de menstra);
• Fortifica sistemul imunitar; creste nivelul natural al DHEA = dihidroepiandrosteron - hormon anti-imbatranire;
• Controleaza productia hepatica de colesterol;
• Regleaza nivelul glicemiei;
• Rol important in sinteza proteinelor;
• Mentine functia normala a tiroidei si paratiroidelor;
• Previne osteoporoza;
• Previne litiaza renala;
• Elimina bronhospasmul (criza de astm bronsic)

Magneziul ajuta la transportul prin membrane celulara a mai multor substante biologic active, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sodium, oxid nitric, acid clorhidric.

Alte referinte: http://www.ancient-minerals.com/products/magnesium-oil/

La toți ne-ar prinde bine să putem să ne privim - în interior - să ne înțelegem mai bine pe noi și pe cei din jurul nostru. Asemenea perioade există si de-a lungul anului, fiind reprezentate de către sărbătorile creștine. Unii au puterea, dar nu o fac. Alții ar face-o, dar nu au puterea... și acest lucru merge, merge, merge... așa, mai departe. 

Astfel, cu acest prilej vă urez Crăciun binecuvântat, fericit și plin de pace!



Articol de Claudia Cabat - Bach Practitioner, Psiholog, Clinica Eliade, București

Remediile naturale incep sa devina parte din cotidian si le gasim eficiente si la indemana pentru orice tip de problema, fie ca le intampinam in perioada sensibila a sarcinii sau a alapatarii, sau, pur si simplu, in viata de zi cu zi. Problemele de ordin emotional sunt, insa, si cele mai sensibile.

Din fericire, in ultima vreme ai la indemana tot mai multe variante terapeutice care sa te sustina in restabilirea echilibrului interior. Una dintre cele mai eficiente este terapia cu remedii florale, descoperita de catre Dr. Edward Bach - medic si bacteriolog britanic (1886 -1936). Viata cotidiana tot mai dinamica si agitata, departarea de natura, afluenta de informatii si rapiditatea dezvoltarii tehnologiei iti solicita organismul la reactii adaptative din ce in ce mai complexe. Dr Bach a gasit un raspuns la aceste probleme in laboratorul naturii, dovedind astfel ca florile isi pot depasi rolul estetic, pentru a deveni un prieten valoros in confruntarea cu frica, emotiile negative, eliminarea stressului. In urma cu aproximativ 80 de ani, a descoperit un sistem terapeutic format din 38 de remedii care actioneaza pentru echilibrare mental-emotionala.

Ganduri, emotii, sentimente din cele mai diverse - spre exemplu ingrijorare, nesiguranta, anxietate, panica, gelozie, indecizie, dar si traume afective, regrete, timiditate se pot trata acum printr-o metoda simpla, naturala, lipsita de efecte secundare si eficienta. Dr Bach a grupat remediile florale in 7 categorii, pe baza tipologiilor umane pe care le-a observat si le-a denumit in modul urmator: Frica, Incertitudine, Grija excesiva pentru binele celorlalti, Lipsa de interes pentru prezent, Singuratate, Hipersensibilitate la influente si idei, Dezamagire si disperare.
Se pot administra remediile florale Bach si femeilor insarcinate?

Multe femei insarcinate nu cunosc importanta unui echilibru interior, a unei stari psiho-emotionale armonioase, lipsita de resentimente, incrancenari, ingrijorari si depresii in perioada graviditatii si influenta acestor stari asupra dezvoltarii fizice, emotionale si psihice a viitorului copil. Asupra acestui punct de vedere au cazut de acord preoti, psihologi si medici.Parintele Arsenie Boca spunea: "Toate starile trupesti si sufletesti ale celor doi parinti, iar mai cu deosebire ale mamei in vremea celor noua luni, se intiparesc in copil, ca tendinte sau predispozitii, pe care copilul le va avea toata viata. Suparari, amaraciuni, dureri, predispun copilul la tristete, melancolie, nesanatate. Deci toate acestea trebuie ocolite."

Remediile florale Bach sunt 100% naturale, nu au contraindicatii sau efecte secundare; se pot administra la orice varsta atat copiilor, persoanelor insarcinate cat si adultilor sau batranilor. Plantele selectionate sunt complet lipsite de toxicitate, fara reactii adverse sau neplacute, au un efect echilibrant, oferind o stare de pace si armonie sufleteasca. Pentru stari trecatoare, prin administrari repetate, efectul lor poate fi resimtit imediat, dar pentru probleme adanc inradacinate, este necesar un tratament mai indelungat.

In perioada sarcinii, sistemul endocrin al mamei incepe sa-si modifice secretiile, proportia dintre estrogeni si progesteron se schimba pentru a sustine optim dezvoltarea fatului. Ca urmare a fluctuatiilor hormonale apare si un raspuns emotional, iar viitoarea mama poate avea nevoie de o sustinere mai atenta decat de obicei. Iata in continuare cateva dintre remediile florale Bach, cu aplicabilitate pentru femeile insarcinate.

Sentimente de teama, anxietate, ingrijorare. In perioada graviditatii pot aparea stari de anxietatea legata de sarcina si nastere. Exista mai multe remedii florale care se pot selectiona si combina pentru teama, neliniste, ingrijorare, tensiune nervoasa, intr-un cuvant: anxietate.

Mimulus (Mimulus guttatus, flori de cretisoara): Acest remediu echilibreaza sentimente de frica, aducand curaj celor speriati si ajuntandu-i astfel sa isi invinga cele mai diverse temeri cotidiene. In perioada sarcinii multe femei experimenteaza stari de frica din cele mai diverse, cum ar fi teama de nastere, de a nu avea complicatii, teama de durere fizica, de injectii, de investigatii medicale, de a fi internate in spital, etc.

Rock Rose (Helianthemum nummularium, flori de trandafir de munte): Uneori teama poate creste foarte mult in intensitate, ajungand pana la stari de panica, situatie in care este util remediul Rock Rose.

Red Chestnut (Aesculus carmea, flori de castan rosu) este folositor cand esti ingrijorata de siguranta, sanatatea sau bunastarea persoanelor apropiate. Persoanele Red Chestnut se ingrijoreaza permanent cand copiii lor merg in excursii cu scoala, se tem ca s-ar putea lovi sau imbolnavi. Sunt situatii in care viitoarea mamica resimte o grija exagerata cu privire la sanatatea si normalitatea copilului; sa nu apara malformatii sau alte probleme legate de integritatea fatului. Adeseori aceste emotii apar si ca urmare a unor investigatii medicale in desfasurare in perioada sarcinii.

White Chestnut (Aesculus Hippocastanum, flori de castan alb) este un remediu pentru ganduri recurente, idei si preocupari care revin repetitiv in minte. Persoana care are nevoie de White Chestnut, nu este capabila sa opreasca aceste ganduri si sa se relaxeze. Remediul ajuta la restabilirea linistii mentale, astfel incat sa nu te mai gandesti continuu, obsedant la diferite lucruri, de exemplu cum vei proceda, cum te vei descurca in cele mai variate situatii. Este de asemenea indicat in stari de anxietate de anticipare.

Rescue Remedy - Dr Bach a stabilit si o combinatie din cinci remedii cu efect echilibrant, linistitor, fara efecte secundare si care poate fi de mare ajutor in perioada nasterii, dar si pe parcursul intregii sarcini. Este o combinatie utila atunci cand doresti un efect rapid intr-o situatie de stres.

Neacceptarea aspectului fizic
Crab Apple (Malus pumila, flori de mar paduret) te ajuta cand te simtim impura, ca si cum te-ai contaminat cu ceva. Poate simti nevoia sa te speli pe maini iar si iar, sau sa cureti si sa aranjezi meticulos casa, sau esti obsedata de ideea de murdarie, bacterii, virusi, germeni. Crab Apple este util si in situatiile in care te simti urata sau iti este rusine de propria infatisare, cand schimbarile corporale te lasa cu sentimentul ca nu arati bine, iar kilogramele in plus te deranjeaza. Remediul te ajuta sa accepti mai usor ca treci printr-o perioada de tranzitie, iar "abdomenul bombat" nu este o deformare corporala. Crab Apple iti redefineste perceptia imaginii corporale, astfel incat sa nu te simti rusinata, jenata de felul in care arati in perioada sarcinii.

Dificultati de adaptare
Walnut (Juglans regia): remediul preparat din flori de nuc (Juglans regia) este poate cel mai indicat in primele luni de sarcina, cand au loc importante modificari hormonale care sunt asociate cu o stare emotionala vulnerabila.

Mustard (Sinapsis arvensis) - exista situatii cand viitoarea mamica se simte deprimata, fara a avea un motiv anume. Ar trebui sa fii fericita, dar nu reusesti, situatie in care remediul potrivit este preparat din flori de mustar salbatic.
Nerabdare, in special in ultima luna de sarcina

Impatiens (Impatiens glandulifera, papucul doamnei) - sarcina normala dureaza 9 luni; daca pe parcursul acestora simti ca nu mai ai rabdare, pana la sosirea termenului se recomanda Impatiens. De asemenea, daca ai ajuns sa numeri zilele ramase pana la momentul nasterii sau daca te enerveaza ca in ultimele luni de sarcina miscarile tale nu mai sunt la fel de rapide, atunci Impatiens este ideal pentru relaxare si alungarea nerabdarii.

Oboseala
Olive (Olea europaea, flori de maslin) - daca apar stari de oboseala, lucru care se intampla adeseori in ultimele luni de sarcina, remediul floral preparat din floarea de maslin este cu siguranta indicat pentru revigorare.

Terapia florala Bach 
Terapia florala are numeroase aplicatii. Cele 38 de remedii florale Bach se constituie intr-un sistem terapeutic accesibil si ca forma de auto-tratament. Situatiile mentionate mai sus sunt doar cateva dintre tulburarile emotionale prin care poate trece o persoana. Exista insa cazuri mai complexe, in care persoana care sufera de tulburari emotionale a fost expusa unor traume sufletesti anterioare si care se pot reactiva din subconstient; pentru identificarea corecta a acestora este necesara o discutie cu un practician specializat in terapia Bach.

În Timișoara mă puteți contacta pentru această terapie.

De asemenea, puteti incerca si terapia Bowen Bowtech - care poate asista in stari de stres, oboseala, la diminuarea tuturor durerilor de oase si articulare, precum si in afectiuni respiratorii, digestive si, totodata, ajuta la relaxarea si armonizarea intregii fiinte.  

Articolul a fost preluat de pe: http://www.qbebe.ro/mama/sanatate/remediile_florale_bach_echilibrare_emotionala_naturala_pentru_toti_membrii_familiei



Alimente din Ayurveda ce topesc celulita mai exact - de fapt - ajută la eliminarea toxinelor din organism (îmbunătățind circulația limfei și a sângelui), precum și refacerea celulelor:

· migdale – pentru ca organismul să suțină secretarea optimă de estrogen (9 bucăți/ zi este suficient)

· sfeclă roșie – pentru oxigenarea sângelui (cca 200 gr pe zi)

· alge uscate – petru menținerea nivelului de minerale și vitamine (cca 300 gr pe zi)

· usturoi – pentru necesara cantitate de sulf (3-4 căței pe zi)

· spanacul ajută la eliminarea retenției de apă (300 gr pe zi)

· aparagus – pentru necesarul de fibre utilă în procesul digestiei (cca 150 gr pe zi)

· castraveții conțin apă bună și siliciu (200 gr pe zi)

· păpădia – frunze, tulpini si rădăcină sub formă de infuzie

· armurariu – pulbere din semințe protejează celulele hepatice și drenează ficatul (eliberându-l de toxine)

· frunze de pătrunjel – cca o legătură pe zi în blender la 1 litru de apă de izvor

· ghimbir – proaspăt sau praf, adăugat la mâncăruri sau/și sub formă de infuzie, deoarece încălzește zonele cu probleme

Detoxifierea ficatului este imperativă pentru a putea combate celulita. Acest lucru se poate face consumând: 

- turmeric (sau curcumă) o linguriță pe zi

- avocado conține grăsimi bune și hrănitoare organismului

- roșii deoarece conțin vitamina C (reduce inflamațiile și redă fermitatea pielii) și licopeină (excelentă pentru ochi și sistemul cardiovascular)

- ceaiul verde conține minerale și vitamine, fiind un excelent diuretic

Exercițiile fizice fac parte și ele dintre armele impotriva celulitei, cele mai indicate sunt stretching-ul dar și cardio, anumite asane (posturi).

Masajul este și el important deoarece se face cu ajutorul uleiurilor extrase din diferite plante, cu pulberi uscate din ierburi și paste (amestecul de uleiuri și pulberi).

Caperele sunt mugurii comestibili ai arbustului Caparis Spinosa, acesta fiind cultivat mai ales în bazinul Mării Mediteraneene dar şi în statele din sudul SUA. Acești muguri conţin cantităţi mari de antioxidanţi (bioflavinoidrutin), cantităţi însemnate de sodiu şi vitamină C. 100 g capere – 23 kcal.

Florile caperelor sunt marinate prin diverse procedee – se folosesc uleiul, oţetul, saramura. Caperele preparate în acest fel sunt folosite în diverse reţete ale bucătăriei mediteraneene. Datorită gustului specific, puternic şi marcant, sunt folosite în principal ca şi condiment, astfel fac parte din reţetele de salate, sosuri şi pizza.

Acest condiment apare menționat în cea mai veche carte de bucate ajunsă până la noi, "De re culinaria" a lui Apicius, apărută în secolul I d. Hr. Însă calitățile arbustului erau cunoscute mult timp înainte de apariția acestei lucrări. Grecii foloseau caperele în tratarea scorbutului, a reumatismului si ca diuretic.

Subtila bucătărie franceză foloseşte sosul de capere, adică sosul alb cu adaos de capere. Trebuie însă evitată înăbuşirea caperelor la temperaturi înalte, deoarece îşi pierd gustul lor inimitabil, precum și valorile nutritive. Caperele se adaugă de preferinţă atunci când sosul este cald, la sfârșit. 

Mugurii de capere reduc balonările, au proprietăţi antireumatice şi de ameliorare a funcţiilor ficatului. Fiertura din rădăcini şi din scoarţa arbustului are proprietăţi terapeutice şi este folosită în tratarea anemiei şi a artritei. Conform medicinii populare, folosirea caperelor în regimul alimentar al bărbaţilor poate contribui la tratamentul impotenţei.

Un simbol biblic al trecerii. Floarea de capere înfloreşte doar pentru o zi, de dimineaţă până după masa. În aceeaşi zi apare şi fructul. Iată de ce caperele sunt simbolul biblic al tranzienţei… Lucru interesant, caperele sunt, din punct de vedere botanic, înrudite cu varza.

În loc de sare… cenuşa din rădăcinile arse de capere poate fi folosită ca sursă de sare.



(poză preluată de pe www.timefornaturalhealthcare.com)

Oare e bine să consumăm lapte? Ce fel de lapte să consumăm, de vacă sau de capră? Am ezitat un pic înainte de a scrie acest articol, deoarece subiectul este destul de controversat și doresc să evit încingerea spiritelor. De asemenea departe de mine să vin să contrazic anumiți oameni de știință sau chiar culturi.

Însă este bine să fim informați, să avem mai multe cunoștințe în ceea ce privește consumarea laptelui de origine animală și apoi să ne decidem. Avem dreptul de a consuma și de a ne alimenta cum credem de cuviință. Avem alegerea pe propria răspundere cu ce ne hrănim. Cel puțin în ceea ce mă privește chiar doresc să aflu.

Am citit mai multe cărți și proiecte pro și contra laptelui de vacă. Însă am ajuns la o concluzie: mie îmi place laptele și din totdeauna mi-a plăcut. Sunt vegetariană, nu consum carne și nici ouă, însă câteva produse lactate da. Moderat și preparate de către mine din lapte de la sursă naturală, nu din magazine. 

Sunt terapeut Bowen, practic și Qigong de 11 ani – disciplină ce este înglobată în Medicina Tradițională Chineză, însă studiez și Ayurveda de doi ani (pentru cine dorește să știe ce e Ayurveda dați vă rog click https://farmeculfeminin.ro/articole/introducere-in-ayurveda/). Am urmat tratamente chinezești care m-au ajutat, însă am urmat și tratamente ayurvedice care la fel m-au ajutat. 

Dorindu-mi să aflu mai multe despre Ayurveda, am ajuns să o și studiez mai mult pentru o mai bună înțelegere holistică a omului și a modului cum funcționează acesta. Recunosc că am fost surprinsă să aflu metodele ayurvedice de preparare a laptelui pentru a putea fi digerat și asimilat de către organism. Totodată mi-am adus aminte că și bunica mea făcea la fel cu laptele cu toate că nu cunoștea Ayurveda. 

Din punct de vedere ayurvedic (dovedit și în laboratoarele de cercetare din lumea occidentală) laptele asigură o nutriție specială și unică, ce nu poate fi obținută de la nici un alt fel de mâncare. Laptele, dacă este corect preparat și digerat, hrănește toate țesuturile, măduva și creierul, ajută la echilibrarea emoțiilor precum și a tipurilor de aere vitale numite ˝dosha˝ (în Ayurveda există 3 tipuri de aere vitale (energii) ce circulă în corp și guvernează activitățile fiziologice).

De asemenea, laptele este unul dintre cele mai importante alimente ce ajută la formarea acelei energii pure și subtile ce hrănește organismul nostru, atât pe plan energetic, cât și material. Această energie pură și subtilă denumită ˝ojas˝ și care dă putere fizică, imunitate, fericire și mulțumire. De aceea medicina ayurvedică recomandă laptele să fie inclus în alimentație, mai ales dacă aceasta este vegetariană, însă cu masură.

Pentru ca laptele să fie digerat corespunzător, ar trebui ca acesta să nu fie băut rece, direct de la frigider, ci trebuie adus până la punctul de fierbere, lăsat să facă spumă, apoi focul să fie pus pe mic și în acest mod fiert încă 5-10 minute. Prin acest proces laptele își schimbă structura moleculară, astfel fiind mult mai ușor de consumat de către oameni. Reduce Kapha adică acel tip de aer vital ce duce la reținerea apei în organism și îngrășare. 

În timpul acelor 5-10 minute de fierbere continuă se poate adăuga un vârf de cuțit de pulbere de turmeric (curcumă) sau piper negru sau un bețisor de scorțișoară sau ghimbir pulbere, tocmai pentru a ușura și mai mult procesul de digerare a laptelui, dar și contra efectelor secundare ce duc la formarea mucusului în organism. 

În cazul în care se știe sigur că sunteți intoleranți la lactoză, este altceva! Atunci veți evita acest aliment, putându-l substitui cu băuturile vegetale. În cazul în care tolerați laptele de vacă, însă a trecut o vreme de când l-ați consumat ultima oară, se sugerează să reveniți treptat la el. 

Laptele nu se amestecă și nu se consumă cu alimente acre, amare, sărate, astrigente, deoarece combinațiile incompatibile - din punct de vedere ayurvedic - duc la indigestii și pot cauza formarea de toxine în corp. Mâncărurile de carne gătite cu lapte de vacă ar trebui deasemenea evitate. 

Pe de altă parte, laptele călduț de vacă poate fi consumat cu orez, dulciuri, fructe precum mango și curmale, migdale. Dacă doriți să consumați lapte, cel mai bine este să faceți acest lucru la cel puţin o oră după masă. Un pahar de lapte călduț consumat cu 30 de minute înainte a vă duce la culcare poate ajuta în relaxarea de care aveți nevoie. De asemenea, îndulcit cu zahar nerafinat, miere sau alt îndulcitor natural poate deveni un dejun benefic în cazul copiiilor. 

În ceea ce privește laptele de capră acesta nu este așa de gras ca și cel de vacă și se recomandă a fi consumat crud. Acesta ajută în mai multe afecțiuni, cum ar fi: tensiune arterială, densitate osoasă deficitară.
 

Motive pentru băile de detoxifiere:

- elimină toxinele din corp
- reduc inflamațiile alinând durerile și crampele musculare
- refac echilibrul mineral din corp
- îmbunătățesc oxigenarea celulelor
- previn sau alină durerile de cap
- îmbunătățesc somnul, mai ales seara înainte de culcare
- relaxează și destresează în general
- îmbunătățesc sistemul cardio-vascular
- ajută la echilibrarea sistemului imunitar datorită efectului de detoxfiere
- ajută în stările de convalescență reducându-le
- echilibrează PH-ul pielii
- reduce stresul hormonal
- febră, alergii, balonări

Ingredientele pe care le puteți folosi sunt numeroase: uleiuri esențiale (lavandă, tămâie, smirnă, eucalipt, mentă, benzoină, roiniță etc.), sare Epsom (sare amară) sau sare de Bazna, sare grunjoasă, bicarbonat de sodiu, lapte din sursă naturală, miere, ceaiuri, plante medicinale uscate, argilă albă, zeamă de lămâie, ghimbir praf, faină de ovăz.

Căteva indicații:

- baia va ține maximum 30 de minute
- temperatura apei: 35-40 grade Celsius
- uleiurile esențiale se adaugă peste sare, nu direct în apă

Căteva combinații de ingrediente:

1. 1/2 cană de sare Epsom, 1/2 cană sare grunjoasă de mare/ ocnă, 1/3 cană bicarbonat de sodiu, zeama de la o lămâie, 5-10 picături de ulei esențial. Se amestecă bine-bine toate ingredientele apoi se adaugă zeama de lămâie și se toarnă conținutul în cada de baie care este aproape plină. 
2. O cană de faină de ovăz, o cană de bicarbonat de sodiu, o cană de lapte de vacă/ iapă, 5 picături de ulei esențial. Ingredientele se amestecă bine, apoi se toarnă în cada de baie în timp ce se umple.
3. 1/3 cană sare Epsom, ½ sare grunjoasă, 2 lingurițe de ghimbir praf, 2 liguri de zeamă de lămâie. Se amestecă ingredientele, amestecul se toană în cada de baie. Apa curgândă va ajuta la dizolvarea amestecului. 
4. ½ cană sare Epsom, ½ cană argilă albă, ulei esențial (opțional). Se dizolvă sarea în puțină apă caldă, se adaugă argila, apoi uleiul esențial și se toarnă în cadă. Argila ajută la hidratarea și curățarea pielii, iar sarea Epsom ajută la relaxarea mușchilor.
5. ½ cană sare Epsom, câte 3 picături din uleiuri esențiale de lavandă, lămâie, mentă, ½ cană bicarbonat de sodiu. Se amestecă ingredientele și se savurează. 
6. 1 - 2 căni de lapte de cocos sau capră, o lingură de ulei de măsline extravirgin, 1 lingură de ulei de migdale.

După baia de detoxifiere puteți, opțional, să vă ungeți corpul cu ulei de cocos ce ajută la îmbunătățirea sistemului nervos după sfaturile ayurvedice. Înainte de a savura baia se face un dus complet, eventual veți folosi o lufă sau scrub. În cazul în care nu aveți timp, puteți opta pentru o baie detoxifiantă de picioare, desigur cu reducerea ingredientelor. 

De asemenea, puteti incerca si terapia Bowen Bowtech - care poate asista la detoxifierea naturala a corpului, la diminuarea tuturor durerilor de oase si articulare, precum si in afectiuni respiratorii, digestive, oboseli si, totodata, ajuta la relaxarea si armonizarea intregii fiinte.  
Untul de cafea are un puternic efect antirid, antioxidant astfel previne îmbătrânirea prematură a pielii, este emolient, fiind potrivit pentru pielea uscată și are efecte tonifiante. Cafeaua conține în mod natural cafeină care dilată vasele de sânge stimulănd astfel circulația și eliminarea grăsimilor și toxinelor fiind indicat în masajul anticelulitic și de tonifiere.

Proprietăţi şi acţiune:
- are efect umectant, menţine astfel o piele hidratată
- este deosebit de emolient, foarte potrivit pentru mâini, picioare, buze piele uscată
- are efecte anti-oxidante, previne îmbătrânirea prematură a pielii
- prezintă efecte anti-inflamatoare, la nivelul extern al pielii calmează pielea iritată, înroşită iar în ceea ce priveşte straturile inferioare poate fi utilizat cu succes în produsele anti-aging., reechilibrează şi revitalizează pielea uscată şi matură. Acest efect se datorează în special conţinutului de fitosteroli 
- are efecte tonifiante. Cafeaua conţine în mod natural cafeină care dilată vasele de sânge stimulând circulaţia şi eliminarea grăsimilor şi toxinelor. Astfel, este foarte indicat în masajul anticelulitic şi de tonifiere.
- în ultima perioadă, cercetătorii au reliefat şi efecte de protecţie împotriva razelor ultraviolete, astfel el este folosit din ce în ce mai des în produsele de protecţie solară.

Utilizare:
- ca atare pe corp, în masajul corporal tonifiant, anticelulitic, în masajul mâinilor şi picioarelor
- fabricarea săpunului: maximum 10%
- fabricarea balsamului de buze: recomandăm maxim 50% având în vedere necesitatea utilizării şi altor ingrediente care să întărească consistenţa balsamului precum ceara, untul de cacao sau care să îi ofere luciu precum uleiul de ricin, migdale
- ingredient în compoziţiile cosmetice: loţiuni, creme, măşti, creme masaj, serumuri, loţiuni solide

La noi, în Timișoara, se poate cumpăra unt de cafea natural din Ghana de la magazinul Lady Bio http://www.orchideablu.ro/, str. E. Ungureanu https://www.facebook.com/ladybio.ro?fref=ts

L-am încercat și este superb!

Ghee-ul are o tradiție de multe mii de ani în India, unde este considerat hrană sacră, fiind folosit și în ritualuri și ceremonii în temple. Acesta este folosit extensiv în India, Pakistan, Asia de Sud-Est, Etiopia și în lumea arabă. 

În India, ghee-ul (pronunțat "ghi") este preparat pe lună plină sau în descreștere din lapte muls primăvara sau toamna, când vacile pasc iarba cea mai grasă și plină de nutrienți. Așadar acesta este asociat cu energia răcoroasă și hrănitoare a lunii. Se consideră că, cu cât este mai vechi ghee-ul, cu atât mai mari sunt calitățile sale terapeutice. Familiile indiene își lasă deseori ghee-ul moștenire de la o generație la alta pentru a fi folosit ca medicament. 

Untul clarificat conține vitamine liposolubile - mai exact dizolvabile în grăsimi sau în uleiuri - cum sunt: vitaminele A, D, E și K. Vitaminele A și E acționează sub formă de antioxidanți puternici. Vitaminele A și D sunt de nelipsit pentru sistemul imunitar. De asemenea, atât vitamina A cât și vitamina D dețin un rol important în dezvoltarea și sănătatea sistemului osos. Pe când vitamina K (în special K2) susține sistemul cardiovascular, pielea, creierul și reduce riscul de cancer la prostată. Vitamina K de asemenea este elementul cheie în procesul de coagulare al sângelui. 

Ghee-ul se digeră ușor datorită lipsei de cazeină și de alte substanțe solide din lapte ceea ce-l face să devină o execelentă alternativă pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză. În medicina ayurvedică este folosit datorită beneficiilor sale de a fi foarte bine digerat, 98%. Ayurveda ne învață că untul clarificat crește focul digestiv, ceea ce duce la o mai bună digestie și un metabolism mai rapid.

Rezistent la căldură, ghee-ul începe să ardă abia pe la 250 grade Celsius datorită structurii moleculare ale grăsimilor saturate pe care le conține. Spre deosebire de grăsimile nesaturate, acestea au rezistență la căldură (ardere), lumină sau oxigen. Grăsimile nesaturate, mai exact uleirile vegetale, sunt sensibile la căldură, lumină și oxigen și, tocmai de aceea, atunci când sunt încălzite, structura lor moleculară se va schimba distrugând din calități. 

Untul clarificat se depozitează ușor putând fi lăsat afară pentru mai mult timp fără să-și piardă din valoarea nutritivă sau să râncezească și aceasta datorită lipsei de apă din compoziție. Totuși ar fi bine ca ghee-ul să se depoziteze în borcane de sticlă bine închise. 

Datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice ajută la: 

- întârirea sistemului imunitar
- tratarea unor afecțiuni cum ar fi răceala, virozele respiratorii
- dereglări ale stomacului
- hemoroizi
- gastrite și ulcere gastro-duodenale
- epilepsie sau Alzheimer
- afecțiuni psihice și în probleme de memorie
- insomnie
- boli oculare și îmbunătățirea vederii
- vătămări interne
- pentru persoanele slăbite
- herpes
- stabilizează vârsta
- aplicații externe intravaginale pentru refacerea mucoasei
- hranirea și tonifierea organelor genitale interne, precum și creșterea imunității locale
- antidot în caz de otrăviri
- recomandat în afecțiuni biliare
- pentru masaje, cu ghee simplu sau medicinal (cu extracte din diferite plante ori produse apicole), utilizat pe piele, îi redă acesteia suplețea și prospețimea
- curăță rănile și grăbește vindecarea
- se mai folosește ca remediu, amestecat cu miere
- încetinește procesul de îmbătrânire
- crește fertilitatea, cantitatea și calitatea de spermatozoizi și ovule
- detoxifiere de tot felul
- eliminare obezității
- epilepsie
- vertigo
- dureri de cap
- afecțiuni ORL

S-a dovedit că untul clarificat poate fi folosit ca medicament deoarece conține acizi grași cu efect antitumorali. Totodată, s-a mai demonstrat că acidul linoleic, vitaminele A, E, și seleniul din ghee reprezintă factori protectori împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare. 

Untul clarificat este ideal pentru copii susținând procesul de creștere și dezvoltare fiind bogat în nutrienți vitali. Rezultatele cercetărilor doctorului Dr. Weston Price vin și susțin importanța vitaminei A conținută de grăsimea din unt, pentru că ajută în dezvoltarea sistemului osos, aici întrând în calcul și dezvoltarea sănătoasă a dinților. Colesterolul bun din untul clarificat joacă un rol important, crucial chiar, în dezvolatrea creierului și al sistemului nervos. 

De asemenea, dr. Price a dovedit că vitamina K preluată din grăsimea de unt de la animalele ierbivore este vitală pentru creștere. La fel, această grăsime are o unică formă absorbabilă de vitamina D ce ajută la buna funcționare a sinapselor din creier. Și cum copilașii au nevoie de calorii bune pentru creltere și dezvoltare, untul clarificat se ridică la nivelul cerințelor. 

Ghee-ul devine și mai valoros în momentul în care devine ˝vehicol˝ pentru plantele medicinale în momentul administrării orale a acestora. O metodă de preparare este să se fiarbă plantele medicinale în ghee, să se lase la răcit și apoi să fie administrate oral (intern) sau extern direct pe zona în cauză. 
Untul clarificat are un gust bun, ca de nucă. Poate fi folosit în preparea alimentelor dulci și/ sau sărate. Pus pe pâine împreună cu o cană de ceai va fi deliciul din timpul micului dejun. 

Curiozitate. Budiștii chinezi vedeau această progresie – obținerea smântânii din lapte, apoi a untului din smântână și în cele din urmă rafinarea untului în ghee – ca pe o metaforă a evoluției spirituale. Ghee simboliza așadar obținerea iluminării spirituale.



Inteligenţa emoţională (EQ) e diferită de ceea ce numim în mod normal inteligenţă (IQ). Este capacitatea de a înţelge şi controla propriile emoţii. Este putinţa de a stabili raporturi cu sens cu oamenii şi cu lucrurile. Este, într-un fel, abilitatea noastră de a fi fericiţi. Se spune că femeile o au mai dezvoltată, dar nu neapărat. Cu toate acestea, pe mine mă atrage mai mult să mă gândesc la cum ar arăta o femeie cu un EQ peste medie. Ea…

Vede partea bună a lucrurilor. E genul de femeie care e la curent cu tot ce se întâmplă fără să stea o oră la ştiri. Pur şi simplu filtrează informaţia şi se opreşte spontan asupra lucrurilor bune. E valabil şi cu oamenii din jurul ei. Le vede defectele, dar preferă să ia în considerare mai ales calităţile. De-aia transmite o stare de bine, pentru că te face să te simţi important şi bun chiar şi când tu nu prea eşti. De aici i se trage şi înţelegerea faptului că fericirea ei nu e treaba nimănui altcuiva. Aşa că, dacă o s-o vezi vreodată tristă, poţi să fii sigur că nu dă vina pe tine.

Nu ia în tragic lucrurile mărunte. Nu face o criză dacă se trezeşte în public cu ciorapul rupt. Ştie să fie autoironică la o adică. Dacă faci mişto de ea în mod inteligent, râde cot la cot cu tine. Dacă eşti necioplit, nu te bagă-n seamă. Iar dacă încerci s-o pui într-o lumină penibilă, găseşte o glumă care să salveze situaţia.

Ştie cum să-ţi ridice moralul. Plângăcioşii nu prea stau prin preajma ei. Sau dacă stau, ştiu că n-o să ţină prea mult faza cu văicărelile. Pentru că ea dezamorsează conflictul chiar şi cu cel mai încăpăţânat depresiv. Bine, dacă chiar ţine neapărat să rămână aşa, probabil că nici n-o va considera pe inteligenta noastră emoţională cea mai potrivită candidată la ascultat jelanii. Prea pune întrebări care scot în evidenţă soluţia. Prea desfiinţează problema de la rădăcină. Nu poate omul să sufere în „pace”…

Are curajul să spună NU. Cu prietenie. Simpatică de nu te poţi supăra pe ea. Sau fermă, după caz. Asta pentru că are coloană vertebrală. Ştie care îi sunt limitele. Nu se înhamă la mai mult decât poate să ducă, nu are nevoie să demonstreze nimănui nimic. Prin urmare, nu ajunge la un grad foarte mare de stres.

Nu e obsedată de trecut. Ce a fost a fost, nu are regrete, nu păstrează ranchiune. Asta nu înseamnă că nu-şi învaţă lecţiile. Dacă ceva a fost greşit, tinde să nu mai repete. Şi când greşeşte, nu e sfârşitul lumii. Îşi cere scuze în mod cinstit şi trece mai departe.

E o plăcere s-o asculţi. Nu se vaită, nu te bate la cap cu angoasele ei din copilărie, nu-i e frică de viitor. Mereu are ceva interesant de povestit pentru că e mereu în căutare de ceva interesant. În orice situaţie ar fi, observă o oportunitate pentru a face ca totul să fie mai frumos şi plin de sens.

Nu are regrete. Chiar dacă a făcut greşeli mari, îşi dă seama că e inutil să mai sufere şi din cauza părerilor de rău. Face toate eforturile să îndrepte ce poate fi îndreptat, iar restul… îşi asumă. E genul de om pe care nu-l poţi manipula din cauză că are o slăbiciune, pentru că o recunoaşte de la început.

Nu se sperie de singurătate. Dimpotrivă, crede despre ea că este cea mai bună companie. Mai mult decât atât, chiar are nevoie de momente în care să rămână numai cu ea. De-aia nici nu se plictiseşte, şi nici nu are probleme când trebuie să aştepte. Găseşte imediat o modalitate de a umple în mod interesant timpul.

Se dezvoltă în continuu. Niciodată nu are impresia că le ştie pe toate, de aceea e mereu deschisă să-şi schimbe părerea, dacă îi oferi un argument bine construit. Nu consideră că vârsta ar fi un impediment pentru a învăţa ceva de la zero. E în stare să se apuce de o facultate nouă când alţii se gândesc să devină bunici. Inclusiv atunci când are deja nepoţi.

Şi lista rămâne deschisă…

articol preluat în totalitate de pe https://puteredefemeie.wordpress.com 
poză preluată de pe galleryhip.com 

Ierburile pot să ne ofere mult mai mult decât să dea doar gust mâncărurilor sau ceaiurilor!

Reglarea tensiunii arteriale, mai ales a celei mari, este vitală pentru o viață sănătoasă. O tensiune arterială mare poate duce la numeroase complicații cum ar fi bolile cardio si cerebrovasculare (de exemplu infarctul și/ sau atacul vascular cerebral), afecțiuni ale rinichilor, probleme oculare etc.

Administrarea medicamentelor pentru a preveni/ trata aceste probleme de sănătate ar putea să fie o reușită însă, așa cum se știe, prevenția este întotdeauna de preferat față de tratamentele medicamentoase. Astfel vă recomand câteva remedii naturale care vă pot regla tensiunea arterială. 

Cele mai recomandate și bune remedii naturale, organice, sunt cele care se consumă la masă, deci tot ce trebuie să faceți este să le adăugați atunci când preparați mâncarea sau să savurați ceaiuri plăcute la gust. Aceste ierburi acționează rapid și pot fi consumate zilnic. Încercați să le introduceți în alimentația Dumneavoastră și vedeți diferența. 

- Hibiscus este diuretic și extrage sarea în exces din sânge. Ideal să se consume după mese sub formă de ceai sau adăugat la salate
- Apa de cocos conține potasiu și magneziu, ambele ajută în reglarea funcției musculare, în special a inimii care la rândul ei este un mușchi, hidratează. Ideal să se consume de două ori pe zi, în special dimineața pe stomacul gol
- Boabele de păducel sunt bogate în flavonoide, quercetină, substanțe ce dilată vasele sanguine
- Scorțișoara pe lângă faptul că reduce tensiunea arterială, previne diabetul
- Oregano se poate consuma în salate, mâncăruri, ceaiuri
- Măslinele și uleiul de măsline 
- Lubenița - dimineața pe stomacul gol
- Ghimbir și cardamon sub formă de ceai, ambele ingrediente îmbunătățesc circulația
- Decoct de Gheara mâței

Pe lângă o alimentație corespunzătoare, mișcarea - educația fizică - vă va susține în menținerea sănătății Dumneavoastră... 

De asemenea, puteti incerca si terapia Bowen Bowtech - care ajuta la diminuarea tuturor durerilor de oase si articulare, precum si in afectiuni respiratorii, digestive, oboseli si, totodata, ajuta la relaxarea si armonizarea intregii fiinte.  




Zincul este un mineral esenţial ce joacă un rol important în multiple procese ce asigură menţinerea unui nivel optim de energie şi sănătate al întregului organism. Acesta nu poate produce zinc și, tocmai de aceea, sursele alimentare sunt deosebit de utile. O persoană adultă are nevoie de 9-11 mg de zinc zilnic. 

Printre simptomele deficienţei de zinc se enumără:
- pierderea excesivă în greutate,
- vindecarea mai lentă a rănilor,
- lipsa de energie şi de vitalitate,
- căderea părului şi infertilitatea.

Zincul sprijină sănătatea sistemului imunitar deoarece influenţează producţia de celule T (celulele distrugătoare de viruşi şi bacterii), fiind unul dintre mineralele cele mai importante pentru aspectul fizic deoarece poate grăbi vindecarea acneei și a problemelor de piele în general. Într-un studiu desfăşurat pe o perioadă de 12 săptămâni, s-a ajuns la concluzia că în absenţa completă a zincului din dietă, părul şi pielea au început să se deterioreze, iar roşeaţa şi iritaţiile să treacă mai greu.

În cazul în care aveţi imunitatea scăzută, este recomandat să folosiţi suplimente de zinc. Picolinatul şi metinona de zinc sunt absorbite mai eficient decât oxidul sau citratul de zinc.

Zincul este un mineral esenţial ce se găseşte în mod natural în multe legume şi fructe și este implicat în foarte multe procese metabolice fiind necesar desfăşurării activităţii a peste 100 de enzime. Este un mineral ce participă la stimularea sistemului imunitar, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor, sinteza ADN şi la diviziunea celulară.

Zincul este foarte important pentru dezvoltarea normală a copiilor, din timpul sarcinii până la stadiul de adult şi este esenţial în dezvoltarea mirosului şi gustului. Este implicat şi în metabolizarea vitaminei A şi astfel ajută această vitamină să îşi desfăşoare activitatea. Zincul este şi un antioxidant puternic ce reduce efectele radicalilor liberi asupra celulelor. 

Carenţa de zinc poate să apară şi datorită faptului că organismul nu deţine un sistem prin care să fie posibilă stocarea zincului şi din aceasta cauză avem nevoie de aport zilnic. Deficiența de zinc este dificil de descoperit pentru că aceasta se află în componenţa multor proteine şi acizi nucleici (ADN – ARN). În general, se măsoară nivelul de zinc din plasmă sau sânge, dar este posibil ca simptomele carenţei să apară chiar dacă în sânge şi plasmă există un nivel normal de zinc (carenţa se manifestă la nivel celular).

Carenţa se poate manifestă prin:
- întârzierea creşterii copiiilor,
- pierderea poftei de mancare,
- slăbirea sistemului imunitar,
- căderea părului,
- diaree,
- leziuni ale pielii şi ochilor,
- impotenţă,
- întârzierea maturării sexuale,
- pierderi în greutate,
- vindecare greoaie,
- gust deformat ,
- dificultăţi de concentrare.

Multe simptome prezentate mai sus pot fi asociate şi cu alte afecţiuni şi de aceea este indicat să se consulte un medic specialist și să se facă teste de sânge pentru dterminarea carenţei de zinc sau de altă afecţiune.

Trebuie menționat faptul că absorbţia zincului este influenţată negativ de suplimentele ce conţin fier, doze mari de calciu, acidul fitic (din legume şi cereale) şi de consumul de alcool.

Persoanele care ar putea să sufere de carență ar fi:
- bebeluşii şi copiii;
- femeile însărcinate şi cele care alăptează (în special cele foarte tinere);
- pacienţii ce primesc hrană doar intravenos;
- persoane ce suferă de afecţiuni ale sistemului digestiv;
- persoanele alcoolice;
- persoanele malnutrite;
- adulţii peste 65 de ani;
- vegetarienii stricţi sau veganii – în cazul acestora cerinţele de zinc sunt cu până la 50% mai mari pentru ca alimentele consumate de aceştia (legume si cereale) conţin cantităţi mari de acid fitic, substanţă ce scade absorbţia zincului.

Excesul de zinc se poate manifesta mai rar însă totuși atât în formă acută (rapid – în urma unei doze mari), cât şi cronică (în timp – în urma mai multor doze). Forma acută poate să apară chiar şi la 30 de minute după ingerarea unei doze masive şi se manifestă prin greaţă, vomă, pierderea poftei de mâncare, crampe abdominale, diaree şi dureri de cap.

Cele mai importante surse de zinc sunt: mazăre, fasole, linte, soia, floarea soarelui, seminţe de dovleac şi de in, alune, caju, nuci, migdale, spanac, semințele de dovleac, nuci și semințe în general, cacao. Din cauza acidului fitic prezent în legume şi cereale, zincul se absoarbe mai greu. Alte surse de zinc sunt suplimentele alimentare ce trebuie administrate doar sub supravegherea unui medic specialist.




Totul se rezumă la atitudine. Aceasta este cea care reflectă eleganța, care la rândul ei se reflectă în exterior. Dacă există în exterior este clar că mai întâi se va manifesta în interior. Adevărata frumusețe și eleganță izvorăște din suflet...

A trăi cu eleganță înseamnă...

... „a prefera să fii mulțumit cu lucrurile mărunte, a căuta eleganța mai degrabă decât luxul, rafinamentul mai degrabă decât moda. A fi demn mai degrabă decât a fi politicos și a prefera să fii valoros mai degrabă decât a fi bogat. A asculta stelele, păsările, pruncii si înțelepții cu inima deschisă. A studia mult, a acționa cu sinceritate, a gândi în liniște, a vorbi cu blândețe, a aștepta ocaziile potrivite și a nu fi în grabă niciodată; într-un cuvânt, a permite spiritualului, spontanului și subconștientului, să crească în comun – aceasta este simfonia mea.” – William Ellery Channing

Un cercetător român susține și afirmă că știința este strâns legată de spiritualitate și că gândurile noastre influențează în mod fizic ADN-ul nostru - Lia Alexandra Chiru - cercetător în genetică, a învățat de la cei mai buni profesori din țară și Japonia. Vă recomand să vizionați interviul. 



Știați că lotusul – “padma” în limba sanscrită - … 

… este un simbol sacru reprezentând transcendența, divinitatea, puritatea și eternitatea pe lângă alte plante cum ar fi Cimbrul Sfânt (Tulsi) și trandafirul?

... este cel mai semnificativ motiv floral utilizat în picturile sacre din Asia preluat fiind de întreaga lume? 

… este o reprezentare vizuală a ‘gurii’ sau ‘porții’ către Univers, mai exact “lotusul cu o mie de petale” denumirea celei de-a șaptea chakra, cea din vârful capului?

… este simbolul atingerii stadiului iluminării, al Uniunii cu Dumnezeu, al eliberării de toate legăturile materiale?

… este comestibil și folosit încă de mii de ani în medicina tradițională din Orient?

Și cercetătorii occidentali au descoperit/ dovedit că aproape fiecare părticică din lotus are proprietăţi medicinale. Astfel, din punct de vedere al sănătății toate părțile plantei sunt folosite: semințele de lotus conțin antioxidanți, minerale și vitamine ce ajută în tratarea mai multor probleme de sănătate. Altă metodă populară de a consuma flori de lotus este sub formă de ceai, mâncare, parfumuri naturale. 

Lotusul luptă împotriva colesterolului, al țesutului adipos. Mai mult, el ajută și la ameliorarea bolilor precum diabetul sau gastrita; calmează nervii; ajută în afecțiuni gastrointestinale cum ar fi: balonarea, diareea, crampele abdominale; afecțiuni ale organelor de reproducere la ambele sexe.

Frunzele conţin enzime ce previn îmbătrânirea, florile au proprietăţi astringente, iar rădăcinile sunt bogate în vitaminele B, C şi fier. Mai mult, în filosofia chineză - feng shui - este considerată una dintre plantele care sunt aducătoare de noroc.

Și la noi în țară se poate achiziționa ceaiul de lotus de la magazinele naturiste.

Pentru a vizualiza întreaga listă de nutrienți pe care le conțin semințele de lotus, dați click AICI

video-clip: culesul rădăcinilor de lotus în provincia Battambang, Cambogia



Milkshake cu semințe de floarea soarelui și banane. Semintele crude de floarea soarelui sunt recunoscute petru proprietatile lor energizante. ele contin grasimi sanatoase, vit. E, A, D, complexul vitaminic B, zinc, fier, calciu, mangan, potasiu, fosfor, fibre si proteine. 

- Se pun 3 linguri de seminte crude in blender, apa plata/ lapte de soia cat este necesar pentru a favoriza mixarea lor. Dupa ce se obtine o pasta cremoasa, se adauga o banana, inca un pic de apa in functie de consistenta dorita, miere si scortisoara.

Suc de cătină. Catina este o sursa excelenta de vit. C, pe langa o multitudine de nutrienti pentru organism, fiind si un bun detoxifiant. 

- Se pun in blender un pumn de catina cruda/ congelata, apa plata/ lapte de soia, miere si putin piper Cayenne.

Smoothie verde. Organismul nostru are nevoie de enzimele din hrana cruda, deoarece acestea regleaza functiile organismului. 

- Se amesteca frunze de spanac cu 1 mar/ mango, 1 banana, 1/2 lamaie, 1 castravete mic, 2 bete de telina si apa (in functie de consistenta dorita).

Shake cu migdale și unt de arahide/ tahini (pastă de susan). Susanul aduce un aport de calciu.

- Se amesteca lapte de migdale cu 1 banana, 1 lingurita unde de arahide/ tahini, 1 lingurita pudra de roscove (carob), 1/2 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de miere sau 2-3 curmale.

Smoothie cu spirulină. Spirulina contine foarte mult calciu, fier, zinc, magneziu, crom, cupru, mangan, seleniu, sodiu, potasiu, respectiv ajuta la refacerea ADN-ului. De asemenea, contine proteine, vitamine si acizi esentiali. 

- Se amesteca in blender 1 lingurita de pudra de spirulina organica cu 1 banana, 1 felie mare de ananas proaspat, zeama unei lamai, 1 mar acrisor si o mana de frunze proaspete de menta.

Smoothie oriental. Ananas, kiwi, sirop de curmale si ghimbir proaspăt. Ananasul conține multe fibre ce ajută la digestie și la eliminarea țesutului adipos. Kiwi conține mai multă vitamina C decât o portocală sau lămâie, în China fiind renumit de mii de ani. Siropul de curmale indulcește și nu este acid ca și zahărul. Ghimbirul asistă în cazul răcelilor, balonărilor.

- Se ia un ananas mai mic, 3 kiwi, 2 linguri de sirop și o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras. Ingredientele se pun într-un blender. Se consumă pe loc deoarece sucurile de acest fel se oxidează pierzăndu-și calitățile nutritive.








Taijiquan (Tai Chi) - Arta meditației în mișcare - originară din mediul templelor taoiste din zona munţilor Wudang

Taijiquan-ul fiind una dintre artele marțiale interne chinezești, de-a lungul timpului a devenit și un dans de viață lungă, o gimnastică terapeutică energetică, în care intenția (spiritul) mișcă energia (qi) și energia mișcă corpul.

Armonia Sulfetului... și meditația... prin aceasta la cunoașterea interioară.

Teoria şi practica Taijiquan-ului se bazează pe filozofia simbolului Taiji, pe alternanţa Yin-ului şi a Yang-ului. Acest lucru se regăseşte la toate nivelurile, mişcarea corpului, respiraţie, deplasarea energiei, mental. Totul ţine cont de "Tratatul transformărilor" (Yi jing):

"O dată Yin, o dată Yang, numim aceasta Cale."





Pudra de semințe de in. Semințele de in sunt foarte bogate în omega 3 și minerale precum potasiu și calciu. În plus, acestea sunt foarte bune pentru tratarea constipației. 

Ingrediente: 3 linguri de semințe de in, 2 linguri semințe de dovleac. Se macină semințele mărunt; se pune câte o lingură de pudră obținută peste salate, alături de un sos preparat din ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Miere cu lămâie. Mierea conține o mulțime de elemente esențiale (vitamine și minerale cu proprietăți antiseptice) execelente organismului pentru a se proteja de microbi. De cealaltă parte, lămâia este bogată în vitamina C fiind și singurul fruct citric ce alcalinizează. 

Ingrediente: 2 lămâi, 4 linguri de miere. Se curăță lămâia de coajă, se îndepărtează pielița albă, se taie în bucăți și se amestecă pulpa obținută cu mierea. Se pune totul la borcan cu capac și se ține la întuneric, într-un loc răcoros. Se ia câte o linguriță în fiecare dimineață, înainte de micul dejun. Cura durează 10 zile.

Suc de pătrunjel. Ca orice legumă cu frunze de culoare verde-inchis, pătrunjelul conține cantități importante de fier, necesar pentur producerea globulelor roșii și prevenirea anemiei. 

Ingrediente: 1 legătură frunze de pătrunjel și apă. Se spală frunzele și se pasează în blender împreună cu o cană de apă. Se bea în fiecare zi, timp de o săptămână, doar suc proaspăt.

Pastă de usturoi cu roșii. Cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, usturoiul este unul dintre cei mai puternici prieteni ai sistemului imunitar. Iar roșiile sunt bogate în licopen, un foarte bun stimulator al sistemului imunitar, respectiv al celui cardiac. 

Ingrediente: 4 căței usturoi, 2 roșii coapte, 2 frunze busuioc. Se îndepărtează coaja roșiilor și se dau pe răzătoare, apoi se adaugă usturoiul pisat și frunzele de busuioc tocate. Pasta obținută poate fi consumată cu pâine prăjită, salate sau cum vă poftește inima.

Suc de sfeclă roșie. Aceasta tratează bolile gastro-intestinale, restabilește tranzitul intestinal normal și elimină toxinele din organism, purificând în același timp și sistemul urinar. Morcovul, la fel, ajută la curățirea intestinelor și aduce un aport de vitamina A. 

Ingrediente: 1 sfeclă roșie, 2 morcovi, 1 măr. Se curăță sfecla, se taie cuburi și se pune în storcătorul de fructe împreună cu morcovul și mărul. Este un preparat ce poate fi consumat mai ales la micul dejun.

Tehnica terapeutică Bowen sau Bowtech este una dintre cele mai profunde tehnici complementare de relaxare existente în lume în prezent. Aceasta se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a instaurat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului şi a minţii prin readucerea acestora la echilibru şi armonie.

Spre deosebire de alte tehnici corporale, această tehnică nu foloseşte manipularea forţată. Practicianul (terapeutul) nu forţează corpul "să execute o comandă", ci îi permite acestuia să întreprindă măsurile necesare pentru autovindecare, în propriul său ritm.

Un tratament Bowen constă într-un număr de mişcări delicate, acestea transmițând mesaje, în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare şi echilibru.

Filmulețul este postat pe site-ul oficial de terapie Bowen din Australia, în limba engleză, și explică ce beneficii poate să aducă. (poza preluată de pe www.bowtech.ro)


De asemenea, in Timisoara, ma puteti contacta pentru terapia Bowen Bowtech.  

Ce este Qigong-ul?

,,Qigong-ul este o practică ce duce la menținerea unui cert echilibru între interiorul omului și lumea exterioară.” 

,,… În antichitate, Qigong-ul era “învățătura contopirii omului cu Cerul”. Azi, conținutul său are trei părți importante:
♦ întărirea corpului și a sufletului, prelungirea vieții și atingerea longevității
♦ descoperirea capacităților deosebite ale omlui și consolidarea lor
♦ modelarea caracterului și capacitatea de control a moralei.”

Cu ce se deosebește exersarea Qigong-ului față de alte discipline de educație fizică?

,,Privit în general, Qigong-ul este o modalitate de exersare a corpului și a ,,inimii” (sufletului), de cultivare a naturii și a vieții, o metodă ideală de transformare a organismului, de menținere a unei bune stări de sănătate, de vindecare a bolilor și de atingere a longevității, o artă demostrativă, ,,o tehnică de descătușare a înțelepciunii”…

Exersarea corpului din Qigong [cicung] este deosebită față de cea întâlnită în alte discipline; aici lucrul de bază nu este cultivarea mușchilor, a oaselor și articulțiilor, a pielii ș.a.m.d, ci constă tocmai în exersarea structurii moleculare și electrice a interiorului corpului, proces ce nu poate fi vizualizat în mod normal de către oameni.”
Maestrul Yan Xin

Bibliografie: 
Lumea minunată a Qigong-lui. Cheia reușitei în practicile energetice chinezești” – Cezar Culda, 2004, Ed. Licorna, București






"Virtutea superioară este asemenea apei. Apa şi virtutea dăruiesc detaşate binefacerile lor tuturor fiinţelor şi lucrează fără luptă. Ambele se menţin în locurile pe care omul ignorant le dispreţuieşte: locuri joase, ranguri modeste. Când virtutea există iubeşte tot Pământul. În inima omului virtutea este vidul beatific. În binefacere, virtutea este fermecătoarea omenie. În vorbă este sinceritate. În administraţie este conducerea bună. În activitate este puterea realizatoare. În acţiune este timpul, stăruinţa, clipa cea mai prielnică. Singură virtutea lucrează fără luptă, astfel nu-şi face duşmani."

Lao Tse în 'Dao De Jing', 8
'Tratat asupra Căii și a Virtuții'


Analogia între Medicina Tradiţională Chineză şi cea occidentală ar fi: prima este precum pictura în acuarelă – poetică, dar dificil de înţeles, iar medicina occidentală este precum pictura în ulei, cu fiecare detaliu clar vizibil. Ambele sunt picturi, însă se bazează pe tehnici diferite. Ele nu exclud una pe cealaltă putând fi oricând combinate pentru un efect sinergic. Medicina Tradiţională Chineză a acţionat întotdeauna pe baza principiului “este mai bine să previi, decât să vindeci”, aceasta fiind esenţa căutărilor tuturor timpurilor de fapt şi tema principală pentru medicina viitorului.

Cu două de ani în urmă, în ‘Canonul Interior al Împăratului Galben’ se atrage atenţia asupra unor aspecte esenţiale: “un medic profesionist tratează persoanele care nu sunt bolnave, un medic bun pe cele care urmează să fie bolnave, în timp ce un medic mediocru îi tratează pe cei bolnavi”. În concluzie, un medic într-adevăr bun urmăreşte întotdeauna prevenirea bolilor sau stoparea avansării acestora acolo unde ele există déjà.

Medicina Tradiţională Chineză a pus întotdeauna accentul mai mult pe prevenţie decât pe tratament. Termenul „fără boală” apare pentru prima dată în ‘Canonul Interior al Împăratului Galben’ în capitolul pentru menţinerea sănătăţii mentale. Acest capitol este de asemenea si secţiunea ce prezintă metodele pentru atingerea longevităţii.

În capitolul anterior din acest canon se spune că un „om înţelept se ocupă întâi de cei care nu sunt bolnavi, apoi de cei deja bolnavi şi pune capăt neliniştii înainte ca ea să se instaleze”... Si anume, „tratarea unei tulburări sau înlăturarea unei nelinişti sunt precum săparea unei fântâni când ţi-e sete sau fabricarea armelor când războiul a început deja.” Importanţa prevenţiei este cheia medicinei. Altfel spus, trebuie să prevenim întotdeauna apariţia unei boli. Iar dacă boala a apărut deja, trebuie să-i urmărim evoluţia şi să prevenim recidivarea. 

„Tratarea celor care nu sunt bolnavi” înseamnă prevenirea bolilor şi stoparea evoluţiei celor deja existente. Prevenirea îmbolnăvirii presupune maximizarea propriilor acţiuni subiective pentru ameliorarea sănătăţii, a energiei interne şi a imunităţii, concomitent cu adaptarea la condiţiile de mediu şi luarea măsurilor de precauţie necesare pentru prevenirea bolilor; deoarece „tratarea unei boli existente este datoria medicului, iar tratamentul în lipsa bolii este calea spre longevitate” (cartea antică ‘Tehnicile Dan Xi’). 

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii includ îmbunătăţirea energiei Qi, relaxarea mentală, marirea rezistenţei, adoptarea unui stil de viaţă corect, dieta echilibrată, evitarea alimentelor ce împiedică recuperarea, consumarea de plante medicinale şi luarea tuturor măsurilor de precauţie pentru evitarea îmbolnăvirii. 

Oprirea evoluţiei bolii înseamnă tratament în fază incipientă. Fără o atenţie corespunzătoare, în perioada de convalescenţă pot apărea recidive sau complicaţii. Măsurile de precauţie sunt aici intens recomandate. Asa dar, trebuie să se trateze boala cât mai curând pentru a-i împiedica evoluţia şi a accelera recuperarea. Cultura chineză a longevităţii este - in mod evident, potrivită si societăţii de azi afectate de tot felul de afectiuni, cu o majoritate a persoanelor în stare de sănătate oscilanta (sub- sănătate), predispuse la îmbolnăviri încă de la vârste fragede. Medicina Traditională Chineză pune accent pe prevenirea bolilor şi are un renume mondial datorită teoriilor sale avansate, de mii de ani. Scopul său principal este menţinerea sănătăţii oamenilor. 

Celebrul filozof grec Hipocrate spunea: „Fără sănătate înţelepciunea nu poate fi împărtăşită, cultura nu se poate extinde, puterea nu se poate angaja în lupte şi cunoştinţele nu pot fi folosite.” Prosperăm când suntem sănătoşi şi stagnăm când ne îmbolnăvim. Multe din afecţiunile cronice pot fi prevenite prin tratarea celor care nu sunt bolnavi.