Ca si practicant de Qigong si terapeut intotdeauna ma bucur cand pot sa imi ofer ajutorul cat mai concret posibil. Acest concept de “concret” variaza de la o persoana la alta, de la o problema la alta. Viata este pe cat de simpla, pe atat de complexa si ceva ce pare simplu unuia, ii este extrem de greu celuilalt. Deseori ma gandeam cum as putea sa impac extremele, sa gasesc o cale de mijloc pe care sa le-o arat celorlalti, ca este important sa avem grija de noi.

Profesorul meu de Qigong, maestrul Cezar Culda, vorbeste deseori despre acest aspect la cursurile pe care le sustine, explicand ca in Orient se stie de mii de ani ca daca ai o minte linistita, ai un corp sanatos. Mai simplu spus, daca nu te superi, nu te imbolnavesti. “Dar cum sa nu te superi?” ar exclama majoritatea oamenilor, cand se ivesc tot felul de probleme la lucru, in familie, in bloc etc. Multi vor gandi ca asa e structura lor ca sa se supere, ca altfel nu merg treburile. Si asa se ajunge la afectiuni mai simple (cum sunt racelile, micile accidente) sau la cele mai complexe care sunt mai greu de tratat.

Cum omul este o fiinta holistica, adica are un corp, o minte si un Suflet, tratatmentul va trebui sa se adreseze intregii fiinte, mai exact sa se adrese celor trei planuri asa cum medicina orientala o practica din antichitate, prin rugaciuni, meditatie, anumite diete, miscare fara efort fizic, post. In lumea occidentala doresc sa numesc doar doi medici alopati, dr. prof. univ. Bruce Lipton (S.U.A.) si dr. Hammer - “Noua Medicina Germanica” (Germania), care au dovedit stiintific ceea ce medicina orientala are ca si baza si anume ca totul porneste de la perceptia pe care o avem la un moment dat intr-o anume situatie. Se stie clar ca "pacatele" ne imbolnavesc, adica acele atitudini, ganduri si fapte imorale pe care le nutrim in mod consecvent (fie ca suntem constienti sau nu!) fata de propria noastra persoana, fata de persoanele din jur prin resentimente, invinovatiri, proiectii gresite, ranchiuni, nemultumiri, neacceptari ale unor situatii sau persoane si in ani duc la formarea bolilor (cancer, afectiuni ale tiroidei, tumori).

Cei doi medici au aratat ce se intampla in mintea noastra cu gandurile si cum ajung acestea sa se manifeste prin creier in corpul nostru. Si, cel mai important, arata cum sa contracaram efectele negative ale gandurile noastre prin eliberare emotionala si sa schimbam fecventa ADN-ului care a suferit mutatie. Carora le este greu sa incerce sa abordeze tratamente si anumite elemente de stil de viata oriental, le recomand sa vizioneze prelegerile lui Bruce Lipton pentru a intelege ce inseamna sa ne schimbam perceptia asupra situatiilor in care ne gasim si care ne tulbura. 



O stare prelungita de oboseala, uneori pana la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine sau minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala. Insa oboseala mai poate avea o cauza cât se poate de neasteptata. “Ploaia acida a facut valva in urma cu cativa ani, omul acid va face in viitor”. 

Afirmatia ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea. Autorul declara ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta. Care sunt alimentele dietei alcaline? Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata. Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism. 

Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive, slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale. Pentru a nu se ajunge la asemenea afectiuni, este esential sa asiguraram un echilibru in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa

Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute insa grupele de alimente care actioneaza intr-un sens sau altul. Pentru o dieta alcalina se consuma cu prioritate peste zi circa 80% din acele alimente care fac organismul mai alcalin. Pe cand alimentele acide nu trebuie sa depaseasca 20% din consumul zilnic. Desigur, ca in cazul persoanelor foarte bolnave alimentatia si obiceiurile de viata vor fi alcaline 100% pana la recapatarea starii de sanatate. 

Alimentele alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere; ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac; ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase incoltite, cereale proaspete, orz verde, alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp); lapte smântânit, kefir, zer, unt (ghee), frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau lapte prins; legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bullion; supe de zarzavat si de radacinoase fara carne; suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica; sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla); aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup); ulei presat la rece de floarea soarelui sau de masline, ulei de luminita noptii, migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan, castane, nuca de cocos proaspata. 

Obiceiuri ce alcanizeaza corpul: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul. 

Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie, grape-fruit, otet de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia de acid din stomac. Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt alcaline, dar din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi. 

Alimente acide: asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate; toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura; produse de patiserie, pâine alba, pâine graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale; parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata; mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve; prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici (zaharina, aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza; mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gain; muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), aditivi alimentari sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum; ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic. Obiceiuri ce produc acidoza: fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul, ura, revolta. 

Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate: zahar, dulciuri, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul. Important de retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai sanatosi fara sa le manânce. Insa odata cu inaintarea in vârsta, consumul lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este transpiratia, mai exact exercitiile fizice. Sunt de asemeni recomandate inotul si mersul pe bicicleta. 

Mineralele naturale extrase din cochilii, alge si saruri marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.


Stiaţi că?...

- Pentru a ameliora setea, atunci cand nu se poate bea nimic, puteţi ţine în gură un obiect de argint
- Organismul unui om cu masa de 70 kg conţine aproximativ 0,07 mg de argint
- Cei care poartă bijuterii de argint sînt mai calmi
- Argintul se foloseşte şi sub formă de aliaje cu alte metale, la confecţionarea monedelor, la protezarea dinţilor, la confecţionarea bijuteriilor şi tacîmurilor
- Soluţiile coloidale de argint se utilizează în medicină ca mijloace antiseptice, pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză
- Pînă la descoperirea penicilinei, argintul era extrem de valoros, fiindcă era singurul dezinfectant cunoscut
- Un kilogram de aur preţuia cat 7 kilograme de argint. Azi, cu un kilogram de aur, se pot cumpăra 74 kilograme de argint. Apa păstrată în vase de argint are calităţile unui antibiotic natural extrem de eficient.

Incă din cele mai vechi timpuri, bogaţii mîncau cu tacîmuri de argint. Preoţii împart sfînta împărtăşanie cu linguriţă de argint. Apa sfinţită rezistă timp îndelungat dacă e ţinută în recipiente de argint.

Ce au în comun aceste practici? Argintul, un metal ale cărui virtuţi terapeutice au fost ţinute în secret secole de-a rîndul. Astăzi, ştiinţa a făcut mii de teste care au confirmat că ionii de argint au efect bactericid. Distrug circa 650 viruşi şi germeni, constituind astfel un dezinfectant extrem de eficient. Dintre toate întrebuinţările curative ale argintului, cea mai cunoscută este apa de argint, leac pe care-l cunosc şi astăzi oamenii de la sate. Şi despre care se spune că ajută la menţinerea sănătăţii şi păstrarea longevităţii.

Un medicament vechi de milenii. Acum 4.000 de ani, medicii chinezi făceau acupunctură cu ace de argint. Fenicienii navigau luni întregi peste mări transportand apa, vinul şi laptele în vase din argint, pentru a le păstra nealterate un timp îndelungat. Vechii greci au observat că în perioada războaielor aristocraţii nu sufereau de dizenterie. Explicaţia: foloseau veselă din argint care i-a protejat de multe epidemii şi boli.

Coloniştii americani care străbăteau Vestul puneau adesea un dolar de argint în lapte pentru a-i întarzia alterarea. La începutul secolului, doctorii prescriau nitrat de argint pentru ulcerele de stomac şi puneau cateva picături de soluţie de argint în ochii nou născutului pentru a distruge eventualele bacterii care ar fi putut provoca orbirea. Bijutierii care lucrează cu argint sant renumiti pentru sănătatea lor.

Staţiile cosmice NASA şi MIR folosesc argintul coloidal pentru transformarea apei reziduale în apă potabilă. Practic, Argintul este un dezinfectant universal, adevărat medicament, detronat însă de apariţia penicilinei şi uitat pe nedrept. Antibioticele sintetice ajuta, dar au şi o serie de efecte dăunătoare, plus că organismele patogene devin rezistente la acestea. Totusi, nu ar fi mai bine să încercăm şi argintul?

Antibiotic şi antioxidant. Rolul argintului în organismul uman poate fi descris ca un "sistem imunitar secundar". Din rezultatele obţinute de dr. Hery Margraff aflăm că argintul are capacitatea de a distruge în 6 minute peste 650 de categorii de microorganisme patogene, virusuri, bacterii, paraziţi şi fungi. Ca antibiotic natural, argintul luptă cu bacilulul dizenteriei, cu Salmonela, Escherichia coli, Streptococul pneumoniae, Streptococul mutans (cauzator principal al cariilor dentare) şi alte microorganisme dăunătoare. S-a mai constatat că argintul este un puternic antioxidant natural, distrugand radicalii liberi (cauza a peste 60 de boli printre care cancerul şi boala Alzheimer). S-a demonstrat că argintul este şi un imunomodulator, adică ajută la creşterea imunoglobulinei din clasa A, M, G şi a limfocitelor T.

În domeniul chirurgiei, argintul e folosit la unirea vaselor cerebrale sau închiderea defectelor de pe suprafaţa craniului (metoda Heingenheim). A fost folosit la filtrele măştilor celor care se ocupau cu dezinfectarea în timpul epidemiilor. Există mărturii şi ale bolnavilor care s-au vindecat de cancer consumînd apă de argint. De cat argint avem nevoie? Strămoşii noştri primeau o oarecare doză de argint prin hrană.

Tehnologiile moderne din agricultură au distrus 85% din rezervele de argint ale solului, astfel încat acest element nu mai există în alimentele pe care le consumăm. Conform unor studii americane, deficitul de argint duce la scăderea imunităţii şi este unul dintre principalii factori de creştere a afecţiunilor maligne din ultimele decenii. Cel mai eficace aport de argint se face sub forma lui coloidală (particule de 0,001 microni), astfel este total inofensiv pentru organismul uman, care îl va elimina în 24 de ore.

Argintul coloidal se absoarbe în sange foarte repede, încă din cavitatea bucală. Cercetătorii au stabilit că 0,088 mg de argint reprezintă cantitatea medie zilnică necesară organismului uman. Organele noastre conţin argint, cel mai mult fiind în ţesutul creierului mare, în nucleul celulelor nervoase, glandele sistemului endocrin, partea exterioară a ochiului şi în oase. Surse de argint: Argintul în forma coloidală nu interacţionează cu alte medicamente şi nu are efect toxic asupra organismului, nefiind un metal greu. Dat fiind faptul că el este în forma coloidală, orice surplus se va elimina foarte uşor din organism şi nu se va acumula în ţesuturi, nereprezentand risc de supradozaj. Şi Organizaţia Mondială a Sănătaţii recomandă argintul coloidal ca fiind cel mai puternic dezinfectant folosit în cazul apei potabile.

Apa se poate folosi în mod preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar sau ca un remediu valoros în terapia infecţiilor şi a bolilor. Se iau 4 linguriţe pe zi de apă tratată cu argint coloidal, pe stomacul gol. Leacul este util şi animalelor de companie. Această apă este doar un adjuvant, nu exclude vizitele la doctor şi urmarea tratamentului prescris. Cum putem obţine această valoroasă apă? Păstrand apa potabilă în vase de argint. Există în comerţ şi apă cu argint coloidal gata preparată. Metalul preţios pentru sănătate poate fi obţinut şi din surse alimentare: ouă, lapte de vacă si capră. Atenţie la doză insa!!! În terapia cu apă de argint trebuie să ţinem cont şi de următorul aspect: pigmentarea pielii. Aceasta devine albastră, dar numai în cazul consumului exagerat. Mai mult, excesul de argint în organism conduce la apariţia celulelor canceroase, la slăbirea văzului şi la dereglări psihice. Dar apa cu argint coloidal, obţinută cu tehnologii de ultimă oră, nu produce asemenea pericole, dimpotrivă, este un bun remediu împotriva microbilor. OMS recomandă 0,05-0,1mg argint pe fiecare litru de apă potabilă. Consumul de argint coloidal este sigur chiar şi pentru femeile însărcinate şi pentru cele care alăptează, ajută la dezvoltarea fetusului. Mai există şi persoane alergice la acest metal, cărora nu le este indicat tratamentul cu argint; devin nervoase, contactează gastrite, ulcer stomacal şi intestinal, au insomnii şi dureri de inimă, le amorţesc mîinile.

O particularitate a "oamenilor de argint" este că le plac dulciurile. Boli învinse de un metal În ce cazuri este indicată terapia cu apă de argint? Acnee, alergii, infecţii ale vezicii urinare, otită, tulburări de digestie, infecţii ale prostatei şi căderea părului sunt numai cîteva dintre afecţiunile care pot primi tratament cu apă cu argint coloidal. Este cel mai bun remediu complementar pentru afecţiuni cronice ca hipertensiune arterială, hepatită cronică, sinuzită, gastrită, ulcer, psoriazis, herpes, zona zoster. Cel mai simplu şi eficient produs complementar împotriva gripei şi a virozelor respiratorii.

Se mai ştie că, acela care se spală pe faţă cu apă de argint capătă un ten frumos. Rănile spălate cu apă de argint se vindecă mai repede, nu se infectează şi cicatricele rămase după vindecare sînt mai puţin vizibile. Şi pentru păstrarea aseptica a suprafeţelor afectate de arsuri este folosită tot apa de argint. Deci, apa de argint este un excelent mijloc profilactic în timpul oricărei epidemii. Se recomandă cate două linguriţe pe zi.

Rezultate în tratarea bolilor grave. Deoarece în SIDA în stare activă, sistemul imunitar reprimat al corpului este expus atacului oricărui tip de boli, argintul coloidal este un medicament netoxic perfect pentru a fi folosit datorită efectului sau antibiotic pe scară largă. Un cercetător al Universităţii Brigham Young a trimis argintul coloidal la două laboratoare diferite, printre care şi centrul medical UCLA, care au răspuns: "Acesta a distrus nu numai virusul HIV, ci orice virus pe care a fost testat în laborator".

Pentru multi dintre noi ziua de luni pare sa fie cea mai grea. Sfarsitul de saptamana parca nu este suficient pentru a ne reincarca bateriile sau de a ne petrece timp mai mult in familie. Cu o asemenea atitudine chiar va fi greu sa reincepem o noua saptamana. Insa putem schimba sau macar “ameliora” aceasta stare. Totul tine de noi, in fond, de perceptia noastra, de faptul ca alegem sa vedem partea plina a paharului. Cu siguranta ca exista solutii pentru a mai “indulci” aceasta zi de luni. Cum…? Ei bine, prin faptul ca am putea fi recunoscatori ca mai exista un sfarsit de saptamana dupa care urmeaza o zi de luni. Prin faptul ca exista atatea lucruri frumoase in viata noastra ce ne motiveaza sa trecem peste zilele de luni… lucruri frumoase ca zambetul unui copil; un parc pe care il indragiti si il traversati in drum spre lucru; cateun norisor alb ratacit pe “pajistea” azurie a cerului; oamenii pe care ii intalniti zi de zi fie ei membri ai familiei, colegi, prieteni chiar si necunoscuti; faptul ca puteti sa fiti de folos si sa dati o mana de ajutor. 

Sigur exista un “ceva” care ne face sa mergem inainte, sa ne traim viata facand fapte bune. Trebuie sa existe “ceva” ce ne face sa ne oferim iubirea noastra neconditionata, chiar daca poate nu tot timpul simtim ca o avem, doar pentru ca suntem pe un “pilot automat” si nu privim in interiorul nostru. Da! Sa privim in interiorul nostru si sa gasim Comoara, sa ne gasim pe noi Insine. S-ar putea sa nu izbutim din prima in aceasta incursiune interioara, dar sigur merita osteneala… Va doresc sa gasiti si sa recunoasteti Comoara din Voi!


Orzul verde (Hordeum Vulgare – din familia Gramineae) ca planta, ce are efecte remarcabile asupra organismului, mai ales sub forma de suc verde, a fost descoperita de catre dr. Yoshihide Hagiwara, doctor in medicina, absolvent al Universitatii Kumamoto, Japonia. Cercetarile si eforturile sale de a gasi o sursa alimentara care sa aiba actiune enzimatica, de a contracara imbatranirea si imbolnavirea au fost recunoscute de catre Fundatia Internationala de Medicina Preventiva la cea de-a doua conferinta anuala pe tema "Infrangerea procesului de imbatranire", 1981, Felt Forum. Dr. Hagiwara a descoperit uimitoarele efecte ale sucului din plante tinere de orz verde si a fondat "Asociatia Verde".

In urma studiului experimental a 150 varietati de plante, dr. Hagiwara a descoperit ca orzul contine cele mai valoroase elemente necesare corpului omenesc si totodata este un produs cu efecte terapeutice excelente. Descoperirea, mai exact eficienta sucului din plante tinere de orz verde in terapia bolilor si intretinerea starii de sanatate - este rezultatul a treisprezece ani de cercetari intense privind nutritia omului, pentru a gasi o sursa in vederea intretinerii sanatatii omului, pentru restabilirea organismelor bolnave si pentru impiedicarea degradarii si imbtranirii celulelor.

Orzul verde contine de peste 250 ori mai multa vit. A decat salata; peste 25 ori mai mult potasiu decat in banana; de peste 11 ori mai mult fier decat in telina; de pste 7 ori mai multa vit. C decat in portocale; de peste 10 ori mai multa vit. B1 decat in spanac; de peste 11 ori mai mult calciu decat in lactate; de peste 23 de ori mai multă biotină (factor din grupul vit. B) decît în lapte; 2000 micrigrame de SOD (superoxid dismutaza), activ, la o portie de 2 gr. de orz verde pudra. Superoxid dismutaza este o enzima proteica activa cu un efect deosebit in vindecarea bolilor, in revitalizarea organismului si in incetinirea proceselor de imbatranire. Aceasta enzima intervine in inhibarea radicalilor liberi - conform dr. Milton Fried - ce favorizeaza imbatranirea celulelor si aparitia bolilor. De mentionat este ca orzul verde reprezinta pana in prezent cea mai bogata sursa de SOD cunoscuta.

Indicatii terapeutice: anorexie, anemie, afectiuni oculare, gastrite, ulcere, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice (hepatite, ciroze, colecistite), cardiopatie ischemica, ateroscleroza cerebrala, infarct miocardic, hiper si hipotensiune arteriala, astm bronsic, bronsite, gripe, viroze pulmonare, TBC pulmonar, rinita alergica, dereglari hormonale, diabet, obezitate, retard-psiho-motor, neurastenie, insomnii, schizofrenie, epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie faciala, reumatism articular acut, lombo-sciatica, artrite, acnee, efelide (pistrui), dermatite, eczeme, ulcere varicoase, tromboflebite, hemoroizi, fisule perianale, hemoragii, dismenoree, osteoporoza, fracturi, formarea calusului in perioada sarcinii la femei, avitaminoze, alopecie, sterilitate, impotenta, stomatite.


Este important sa consumam alimente in asa fel incat acestea sa ne fie predicament pentru mentinerea sanatatii. Trebuie luat in calcul ca slabirea sistemului circulator vascular va cauza, in mod inevitabil, slabirea si altor organe cum sunt ficatul, ochii, rinichii, inima. 

Alimentele consumate pentru mentinerea sistemului circulator sunt gustoase si pot fi combinate: telina - scade nivelul colesterolului sangvin; 
salcia alba - scoarta, impiedica formarea cheagurilor de sange; 
paducelul - scade tensiunea arteriala; 
ceapa, usturoiul, buretele de fag - previn tromboza, impiedica biosinteza hepatica; 
stevia rebaudiana - indulcitor natural, non-caloric, scade glicemia; 
avocado, sfecla rosie - cardioprotector, scad trigliceridele; 
marul, anghinarea, migdalele dulci, semintele de fistic, orzul verde - antioxidanti; 
ananasul crud sau copt - dizolva cheagurile, reduce simptomele tromboflebitei; 
mango - reduce riscul de infarct miocardic; 
nucile - sursa de acizi grasi esentiali, vitaminele B, magneziu, cupru; 
ceaiul verde - antimicrobian si cardioprotector; 
ceaiurile din coada-soricelului, coada calului; quinoa, hrisca, nautul, amaranthul, semintele de in, dovleac, susan - bogate in calciu, fibre, magneziu; 
mierea, polenul, laptisorul de matca
algele
uleiurile de argan si masline extravirgine presate la rece - reduc colesteroul stimuleaza circulatia. 

De asemenea, consumul de apa, pe langa alte lichide in general, precum si cel putin 30 de minute de miscare pe zi va vor ajuta la mentinerea sanatatii.


A venit Octombrie cu roadele sale, dar si cu ploi si temperaturi scazute. Racelile, gripele, virozele parca ne dau tarcoale sa ne puna la incercare sistemul imunitar. Deja din primavara incepem si incercam sa ne hranim cu roadele fiecarui sezon, tocmai sa avem energie pentru iarna si sa ramanem sanatosi. Dar, cat de mult ne ferim, tot ajungem sa avem ba un rosu in gat, dureri de cap, ne curge nasul... 

Ar fi bine sa constientizam ca STAREA INTERIOARA conteaza cel mai mult si cand ne referim la raceli si boli in general, nu doar la interrelationarea noastra cu ceilalti sau cand suntem angajati in diferite activitati. Astfel, daca simtim ca o gripa sau raceala este pe cale sa se manifeste in noi putem sa ne acordam un timp de interiorizare, rugaciune, meditatie si sa recurgem la antigripalele naturale. 

Acestea pot fi gasite sub diferite forme:

  • unele sub forma lor naturala (ghimbir, ardei iute, piper, usturoi, miere, lamaia, ridiche neagra, afine, propolis, catina); 
  • uleiurile esentiale pure interne (mai multe soiuri de eucalipt, menta, busuioc, maghiran, oregano, cuisoare, arbore de ceai, cedru, pin, brad, smirna); 
  • uleiuri externe (se aplica pe piele prin masaj sau frictionare - cum e cel din seminte de mustar - incalzeste); 
  • capsule (echinaceea, scoarta de salcie, isop, lichen de piatra, muguri de plop, cuisoare, scortisoara), 
  • comprimate si pulberi (spirulina, maca, astragalus, ganoderma, orz verde, macese), 
  • ceaiuri (cimbrisor, floare/ bobite de soc, coada soricelului, lemn dulce, boabe de ienupar),
  • macerate glicerinice (coacaz negru, macese, seva de mesteacan, carpen, echinaceea); 
  • tincturi; extracte (recomandat mai ales copiiilor deoarece nu contin alcool - echinaceea);
  • siropuri calmante/ antitusive/ expectorante (patlagina, brad, pin). 
Pe langa toate acestea putem fumiga in incapere cateo bobita de tamaie si/sau smirna despre care se stia deja din antichitate ca ajuta la redobandirea starii de liniste, alungand agitatia psihica, redand capacitatea de concentrare. De asemenea, e important de stiut ca substantele volatile emanate in timpul fumigatiilor au efecte imunostimulente si antiinfectioase. De retinut, antigripalele naturale pot fi administrate - ca si suplimente nutritive, chiar si dupa ce a debutat gripa/ raceala, deoarece ele isi vor face efectul la fel de bine.