Pelvisul sau bazinul osos serveşte, pe lângă rolul de protecţie a organelor pelviene şi pe lângă cel jucat în mecanismul naşterii, la transmiterea greutăţii corpului la membrele inferioare, astfel având un rol important în statică şi locomoţie. Acesta primeşte greutatea corpului şi o transmite celor două coapse.
Însă din punct de vedere biomecanic pelvisul (șoldurile) și umerii sunt legați. Această legătură se numește bandă miofascială. Mai exact, este vorba despre mușchiul popliteal care pornește de la tibie și se inserează în tuberozitatea ischiatică (oasele șezutului). Apoi continuă de-a lungul ligamentului sacrotuberal prin fascia toracalo-lombară, ca apoi să continue cu tendonul mușchiului dorsal mare care la rândul lui se inserează în centura scapulară opusă (articulația umărului) și osul brațului (un os lung și pereche ce formează scheletul brațului). Astfel se dovedește că mușchii popliteali sunt de fapt fixați pe brațe.
Așa dar, în cazul în care există vreo tensiune în această bandă miofascială din cauza unui pelvis răsucit, mușchiul infraspinatus (un mușchi pe articulația umărului) intră în spasme împiedicând funcția biomecanică al umărului. De aici o cauză frecventă a traumatismelor la umeri. Pentru a reduce riscul acestor traumatisme, pelvisul trebuie să fie aliniat corect din punct de vedere biomecanic. De aceea, dacă există dureri de umeri, mai mult ca sigur că este nevoie de o rearanjare al pelvisului. Acest lucru se poate face și prin
terapia Bowen -
Bowtech.
Găsiți-vă terapeutul Bowen din orașul dumneavoastră accesând
site-ul
oficial al
Asociației Terapeuților Bowen din România www.bowtech.ro
foto 2 și 3