Osteopatii au consemnat de mult timp ca fortele ce modeleaza dezvoltarea embrionara continua sa se exprime pe parcursul intregii vieti, iar daca terapeutul reuseste sa realizeze conectarea la acestea, organismul va incepe sa se reorganizeze in concordanta cu principiile lor.
James Jealous, un osteopat ce preda in Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul si functiile originale se regasesc in fluidele embrionare. Matricea originala este o forma ce se regaseste in toate formele de viata, in jurul careia se organizeaza activitatea celulara si moleculara, formand tiparul original, creat de Marele Maestru.”
Acest principiu necesita unele explicatii. Jealous vorbeste despre o forta organizatoare, localizata in fluidele embrionare – nu neaparat tinand de genetica. Este interesant de remarcat ca numerosi embriologisti eminenti, dintre care Bleschmidt si Japp van der Wal, au pus la indoiala actualul curent de gandire cu privire la rolul geneticii in determinarea evolutiei noastre structurale si psihologice. Daca se analizeaza cu atentie primele zile ale formarii embrionare, se observa un eveniment extrem de interesant.
La momentul conceptiei, are loc contopirea ADN-urilor mamei si tatalui, pentru a se forma o celula unica. Dupa un moment de calm, apare imediat divizarea celulara rapida, ce are loc in stratul exterior, in zona transparenta. In jurul zilei a 15-a, un alt eveniment semnificativ are loc: se stabileste o linie de mijloc primara, sub forma unei scizuri, in cadrul embrionului in formare. Aceasta prima linie mediala este numita “linia primitiva” si isi incepe calatoria ascendenta catre inima embrionului, de la nivelul unde mai tarziu, se vor dezvolta coccisul si osul sacral la adulti. Ce anume initiaza acest proces, ramane inca un mister, dar formeaza baza in jurul careia se auto-organizeaza intregul organism.
Jaap van der Wal numeste aparitia liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Daca se priveste o inregistrare filmata a acestui eveniment, primul lucru care iti vine in minte este desenarea unei linii, cu degetul, pe nisip. Pentru inceput, se stabileste un sistem de referinta pentru fata /spate, stanga /dreapta si sus/jos. Linia primitiva este numita “organizatorul embrionar” pentru ca realizeaza un plan de baza al corpului. Diferite nivele ale liniei primitive determina dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. Spre exemplu, partea superioara va forma inima, creierul si ochii, partea de mijloc va forma intestinele si trunchiul, iar partea inferioara organele interne si tubul neural. Prin raportare la dreapta – stanga, determina, spre exemplu, ca ficatul este localizat in partea dreapta, stomacul in stanga si ca apexul inimii este orientat spre stanga. Linia primitiva este un mister pentru embriologisti – s-a demonstrat ca grefarea liniei primitive poate duce la aparitia unui intreg ax secundar, in jurul caruia se vor organiza celulele.
Ce este interesant pentru noi, terapeutii Bowen, este importanta liniei primitive in dezvoltarea oaselor, muschilor, organelor si tesutului conjunctiv. In timpul aparitiei sale, aceasta genereaza 3 foite embrionare distincte din epiblast – endoderm, mesoderm si ectoderm. Mesodermul va forma somite in jurul celei de-a 20-a zile, cand acestea apar de o parte si de alta a liniei mediane. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele si mugurii membrelor superioare si inferioare. Multi terapeuti Bowen au remarcat forta primelor doua miscari Bowen (stoperii inferiori). Este interesant de urmarit senzatiile pe care le are pacientul, doar dupa efectuarea acestor doua miscari. Multi vor raporta senzatii de caldura sau o forta ascendenta de-a lungul coloanei vertebrale.
Acest aspect este foarte interesant, pentru ca aceste senzatii corespund exact dezvoltarii embrionare, ca si cum aceste forte ar fi inca prezente in corpul adultului. In termeni embriologici, ceea ce se intampla este ca dupa aparitia liniei primitive, linia mediala se infasoara inspre interior, pentru a forma tubul neural, din care ulterior se va forma creierul, maduva spinarii, sistemul nervos autonom (simpatic si parasimpatic) si creasta neurala.
Celulele din creasta neurala sunt foarte interesante pentru ca acestea migreaza catre diferite zone ale corpului, pe durata de dezvoltare embrionara. Spre exemplu, acestea ajuta atat la formarea membranelor interioare ce inconjoara creierul si maduva spinarii (in particular, membranele pia mater si arahnoida) cat si la formarea invelisului de mielina al nervilor. La procedura pentru coccis, miscarea se executa exact peste membranele dura, arachnoida si pia mater, acestea fiind atasate de coccis sub forma de terminatii filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se intalnesc. Datorita intalnirii celor trei membrane – dura, arachnoid si pia mater, se transmite un impuls extrem de puternic, de-a lungul coloanei vertebrale, catre craniu.
Dezvoltarea embrionara a tesuturilor este foarte importanta in studiul durerilor. Exista fenomene specifice recunoscute, spre exemplu cineva ar putea avea dureri in umarul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei, al dezvoltarii mesodermului, endodermului si ectodermului. O alta consecinta a dezvoltarii embrionare este faptul ca alimentarea cu sange si inervarea tesuturilor sunt inexorabil legate, datorita provenientei lor din acelasi tesut embrionar. Atat vertebrele L4, cat si C7 sunt extrem de semnificative pentru maini si picioare, deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formeaza mai apoi membrele superioare si inferioare. Aceste nivele sunt uneori denumite linii de mijloc axiale.
Cand vorbim despre accesarea memoriei unui tesut, a fortei organizatoare de la nivelul profund embrionar, vorbim despre memoria celulara, in special in fluide si in lichidul cristalin al tesutului conjunctiv al fibrelor de colagen. Dezvoltarea embrionara a fibrelor de colagen este fascinanta, deoarece porneste in mesoderm (stratul dintre ectoderm si endoderm)ca fibrila numita recticulina, care se diferentiaza pentru a forma diferitele feluri de tesut conjunctiv din corp, dupa care infuzeaza toate straturile de ectoderm si mesoderm. Cu alte cuvinte, se insereaza in tesuturi in intregul corp.
Colagenul, s-a demonstrat stiintific de catre Mae Wan Ho si altii, retine memoria si este extrem de bine adaptat pentru a inregistra noi experiente. Este prin stimularea fasciei, sa permitem, intr-un anume fel, corpului sa acceseze si sa se reorienteze catre aceste forte de comanda embrionare, aflate in colagen, la nivel celular? Din observatiile clinice, se pare ca un astfel de proces are loc, cu siguranta.
Rozalia Ionică - terapeut Bowen Timișoara
Rozalia Ionică - terapeut Bowen Timișoara