Ce să mă fac...? Îmi place laptele de vacă!

(poză preluată de pe www.timefornaturalhealthcare.com)

Oare e bine să consumăm lapte? Ce fel de lapte să consumăm, de vacă sau de capră? Am ezitat un pic înainte de a scrie acest articol, deoarece subiectul este destul de controversat și doresc să evit încingerea spiritelor. De asemenea departe de mine să vin să contrazic anumiți oameni de știință sau chiar culturi.

Însă este bine să fim informați, să avem mai multe cunoștințe în ceea ce privește consumarea laptelui de origine animală și apoi să ne decidem. Avem dreptul de a consuma și de a ne alimenta cum credem de cuviință. Avem alegerea pe propria răspundere cu ce ne hrănim. Cel puțin în ceea ce mă privește chiar doresc să aflu.

Am citit mai multe cărți și proiecte pro și contra laptelui de vacă. Însă am ajuns la o concluzie: mie îmi place laptele și din totdeauna mi-a plăcut. Sunt vegetariană, nu consum carne și nici ouă, însă câteva produse lactate da. Moderat și preparate de către mine din lapte de la sursă naturală, nu din magazine. 

Sunt terapeut Bowen, practic și Qigong de 11 ani – disciplină ce este înglobată în Medicina Tradițională Chineză, însă studiez și Ayurveda de doi ani (pentru cine dorește să știe ce e Ayurveda dați vă rog click https://farmeculfeminin.ro/articole/introducere-in-ayurveda/). Am urmat tratamente chinezești care m-au ajutat, însă am urmat și tratamente ayurvedice care la fel m-au ajutat. 

Dorindu-mi să aflu mai multe despre Ayurveda, am ajuns să o și studiez mai mult pentru o mai bună înțelegere holistică a omului și a modului cum funcționează acesta. Recunosc că am fost surprinsă să aflu metodele ayurvedice de preparare a laptelui pentru a putea fi digerat și asimilat de către organism. Totodată mi-am adus aminte că și bunica mea făcea la fel cu laptele cu toate că nu cunoștea Ayurveda. 

Din punct de vedere ayurvedic (dovedit și în laboratoarele de cercetare din lumea occidentală) laptele asigură o nutriție specială și unică, ce nu poate fi obținută de la nici un alt fel de mâncare. Laptele, dacă este corect preparat și digerat, hrănește toate țesuturile, măduva și creierul, ajută la echilibrarea emoțiilor precum și a tipurilor de aere vitale numite ˝dosha˝ (în Ayurveda există 3 tipuri de aere vitale (energii) ce circulă în corp și guvernează activitățile fiziologice).

De asemenea, laptele este unul dintre cele mai importante alimente ce ajută la formarea acelei energii pure și subtile ce hrănește organismul nostru, atât pe plan energetic, cât și material. Această energie pură și subtilă denumită ˝ojas˝ și care dă putere fizică, imunitate, fericire și mulțumire. De aceea medicina ayurvedică recomandă laptele să fie inclus în alimentație, mai ales dacă aceasta este vegetariană, însă cu masură.

Pentru ca laptele să fie digerat corespunzător, ar trebui ca acesta să nu fie băut rece, direct de la frigider, ci trebuie adus până la punctul de fierbere, lăsat să facă spumă, apoi focul să fie pus pe mic și în acest mod fiert încă 5-10 minute. Prin acest proces laptele își schimbă structura moleculară, astfel fiind mult mai ușor de consumat de către oameni. Reduce Kapha adică acel tip de aer vital ce duce la reținerea apei în organism și îngrășare. 

În timpul acelor 5-10 minute de fierbere continuă se poate adăuga un vârf de cuțit de pulbere de turmeric (curcumă) sau piper negru sau un bețisor de scorțișoară sau ghimbir pulbere, tocmai pentru a ușura și mai mult procesul de digerare a laptelui, dar și contra efectelor secundare ce duc la formarea mucusului în organism. 

În cazul în care se știe sigur că sunteți intoleranți la lactoză, este altceva! Atunci veți evita acest aliment, putându-l substitui cu băuturile vegetale. În cazul în care tolerați laptele de vacă, însă a trecut o vreme de când l-ați consumat ultima oară, se sugerează să reveniți treptat la el. 

Laptele nu se amestecă și nu se consumă cu alimente acre, amare, sărate, astrigente, deoarece combinațiile incompatibile - din punct de vedere ayurvedic - duc la indigestii și pot cauza formarea de toxine în corp. Mâncărurile de carne gătite cu lapte de vacă ar trebui deasemenea evitate. 

Pe de altă parte, laptele călduț de vacă poate fi consumat cu orez, dulciuri, fructe precum mango și curmale, migdale. Dacă doriți să consumați lapte, cel mai bine este să faceți acest lucru la cel puţin o oră după masă. Un pahar de lapte călduț consumat cu 30 de minute înainte a vă duce la culcare poate ajuta în relaxarea de care aveți nevoie. De asemenea, îndulcit cu zahar nerafinat, miere sau alt îndulcitor natural poate deveni un dejun benefic în cazul copiiilor. 

În ceea ce privește laptele de capră acesta nu este așa de gras ca și cel de vacă și se recomandă a fi consumat crud. Acesta ajută în mai multe afecțiuni, cum ar fi: tensiune arterială, densitate osoasă deficitară.