Să ne susținem organele cu ajutorul alimentelor


Fiecare organ este si poate fi sustinut de anumite alimente pentru a ne mentine sanatatea si de a ne o recupera, insa nu uitati si de Apa!

Inima
Ø varza – contine fier si potasiu, necesare inimii si circulatiei sanguine
Ø broccoli – prin continutul de calciu, fier si caroten, previne atacurile de cord si ateroscleroza
Ø ridichea – apara impotriva atacurilor de inima
Ø portocala – are putine calorii, contine vitamina C si scade valoarea colesterolului din sange
Ø morcovul – acidul folic si bioflavonoidele continute de morcovi protejeaza inima
Ø leurda (usturoi salbatic) – curata sangele de toxine
Ø sparanghelul – curata cordul si vasele mari de sange
Ø uleiul de masline – energizeaza cordul si reduce colesterolul
Ø cartoful – protejeaza impotriva accidentelor cerebrovasculare si totodata ofera o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular
Ø chilli – protejeaza vasele de sange si inima
Ø rosia – normalizeaza tensiunea arteriala, fiind diuretice eficiente
Ø maslinele – reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala
Ø marul – contine peste 300 de substante esentiale pentru protectia sistemului vascular
Ø fasolea neagra – o singura cana de fasole furnizeaza intre 120 si 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburarile de ritm cardiac (de 2 ori pe săptămână)
Ø coacăzele – sunt excelente pentru circulatia sangelui, avand o concentratie mare de minerale si vitaminele B, C, D si E
Ø zmeura – intareste sistemul imunitar, actionand ca o aspirina naturala
Ø murele – sunt considerate fructe cardioactive, ajutand la functionarea optima a cordului 
Ø cicoarea – scade colesterolul si tensiunea arteriala si curata sangele cu ajutorul unor minerale specifice
Ø dovleacul – are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale si in bolile de inima
Ø socul – imbunatateste circulatia sanguina
Ø piersica – contine vitamine si oligoelemente ce protejeaza inima
Ø ciresele – improspateaza resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si siliciu
Ø rubarba – scade tensiunea arteriala si fortifica inima
Ø grapefruit-ul – previne obstructiile vasculare si tromboza datorita unei enzime speciale
Ø ciuperca Shitake – reduce colesterolul
Ø curmalele – reduc tensiunea arteriala si protejeaza impotriva aterosclerozei fiindca sunt bogate in fier, calciu si potasiu, reduc aciditatea stomacală
Ø afinele – pigmentul lor albastru ajuta vasele sanguine sa devina mai elastice
Ø ovazul – este benefic in bolile cardiovasculare, reface Ph-ul sangelui
Ø porumbul – contine vitaminele D si K
Ø ardeiul iute – previne cresterea nivelului de zahar din sange ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii

Creier
Ø lintea – contine lecitina, proteine si glucide de care au nevoie celulele creierului
Ø quinoa – intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire, fiind bogat in fier
Ø fasolea – creste puterea de concentrare
Ø avocado – combate stresul, nervozitatea si insomnia, ajută în diabet
Ø bananele – glucoza, vitaminele si mineralele continute de acestea sunt benefice pentru creier si il energizeaza, conțin potasiu
Ø caisele – stimuleaza neuronii, insă conțin calorii multe
Ø stafidele – contin mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier
Ø para – zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea de “lucru” a creierului
Ø mazărea – fiind bogata in proteine, este buna pentru memorie si concentrare
Ø salata verde – calmeaza sistemul nervos datorita substantelor opiacee, recomandat in cazul bilei leneșe 

Ochi 
Ø castanul salbatic – calmeaza senzatia de usturime si iritatiile datorita substantelor sale active
Ø arnica – uleiul esential de arnica calmeaza inflamatiile oculare
Ø mesteacănul alb – intareste imunitatea ochilor deoarece contine vitamina C, potasiu si calciu
Ø rostopasca – este extraordinar de eficienta impotriva virusurilor si mai ales pentru ochii uscati
Ø gutuia – este buna pentru alergii si febra fanului deoarece contine pectine si calciu
Ø iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmeaza ochii persoanelor ce isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului
Ø strugurii – ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne
Ø patlagina – taninurile pe care le contine trateaza infectiile oculare
Ø căpșuna – ajuta ochii in timpul vederii nocturne
Ø ananasul – enzimele continute de acesta relaxeaza ochii obositi din cauza calculatorului
Ø rozmarinul – purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare

Piele si par
Ø pepenele – contine foarte putine calorii si este excelent pentru mentinerea fermitatii pielii
Ø iaurtul degresat – bacteriile continute de acesta imbunatatesc aspectul pielii; in plus, are o concentratie ridicata de vitamina A
Ø grâul – contine acizi grasi, calciu si dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sanatoase pentru par, piele si unghii, mai ales iarba verde de grâu
Ø orzul – infrumuteseaza si revitalizeaza datorita substantelor bioactive
Ø hreanul – continand substante active, regenereaza parul, pielea si unghiile
Ø muștarul – regleaza fluxul sanguin la nivelul pielii, încălzește

Stomac si intestine
Ø tinctura de fenicul – protejeaza mucoasele intestinale
Ø păstârnacul – stimuleaza digestia
Ø mango – apara mucoasa intestinala datorita vitaminei A si a antioxidantilor
Ø arpăcașul – aduce in organism necesarul de fibre, fosfor si magneziu pentru o digestie sanatoasa
Ø mărarul – amelioreaza indigestia si reface echilibrul sistemului digestive
Ø soia – are proprietati anticancerigene ajuta si in menopauza
Ø nucile – contin o forma purificata de Omega 3 si de aceea ajuta la reudcerea riscului de cancer al intestinelor și creier

Rinichi
Ø sfecla roșie – stimuleaza arderile celulare
Ø vișinele – contin potasiu, substanta pe care rinichii “lupta” sa o elimine din sange atunci cand este in exces
Ø castravetele – contine multa apa si deci stimuleaza activitatea rinichilor
Ø țelina – protejeaza rinichii de virusuri
Ø varza roșie – proteinele si aminoacizii pe care aceasta ii contine actioneaza ca un filtru pentru rinichi
Ø gulia – vitamina C din ea protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza
Ø ridichea neagră – este un antibiotic natural
Ø varza murata – detoxifica organismul
Ø hrișca – este folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet
Ø pătrunjelul – detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii
Ø anghinarea – contine proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii previn bolile hepatice
Ø sucul de ridiche – stimuleaza secretia bilei– contribuie la imbunatatirea activitatii ficatului
Ø drojdia de bere – este o importanta sursa de vitamina B si detoxifica ficatul
Ø năsturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea mustarului si a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei si al ficatului
Ø păpădia – ajuta la buna functionare a ficatului si reduce colesterolul
Ø laptele – apara ficatul de afectiuni frecvente
Ø menta – uleiurile esentiale de menta stimuleaza secretia biliara si calmeaza crampele

Oase
Ø migdalele – contin magneziu si ajuta oasele sa ramana sanatoase (9 bucăți pe zi)
Ø spanacul – datorita fierului si calciului pe care il contine, face oasele mai rezistente si ajuta la functionarea muschilor
Ø brânza dulce de vaci nefermentată – intareste oasele fiind o sursa buna de calciu, detoxifică ficatul
Ø fistic – sustine rinichii care la randul lor sustin sistemul osos
Ø meiul – intareste dintii, oasele si stimuleaza cresterea copiilor
Ø secara – este benefica pentru dinti, oase si muschi fiind o sursa ideala de oligoelemente precum B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc