Cum ne procurăm Magneziul din alimentație


O persoană adultă are nevoie de cca 300-420 miligrame de magneziu pe zi pentru a-şi menţine echilibrul psihic şi fizic. Astfel se recomandă cele mai bune surse de magneziu ca să nu mai fim obositi si sa ne protejam sistemul nervos. Potrivit specialiştilor, 3 adulţi din 4 au un aport insuficient de magneziu în raport cu doza zilnică recomandată. 

Una dintre cauzele principale ale deficitului de magneziu este alimentaţia necorespunzatoare pe fondul unei solicitări crescute a organismului, determinată inclusiv de stres. Cu cât suntem mai stresaţi, cu atât pierdem mai mult magneziu. 

De asemenea, o absorbţie intestinală deficitară poate duce la scăderea nivelului de magneziu din organism. Simptomele deficitului de magneziu sunt nervozitate, iritabilitate, oboseală, tulburări minore de somn, manifestări de anxietate, iar în cazul persoanelor cu o activitate fizică mai intensă, crampe musculare şi furnicături. O dietă echilibrată care să conţină foarte multe alimente bogate în magneziu îţi poate asigura aportul zilnic de care ai nevoie. 

Cele mai bogate surse de magneziu: 

Salata verde. Conţine mult magneziu care stimulează celulele din organism şi are un rol foarte important în restabilirea şi menţinerea echilibrului nervos. 

Bananele. Constituie una dintre cele mai bune gustări, deoarece are rolul de a te energiza. Acest beneficiu este adus de magneziu şi potasiu, două minerale care se găsesc din plin în aceste fructe. 

Fasolea roşie. O cană cu boabe de fasole roşie conţine 70 miligrame de magneziu şi este o sursă importantă de proteine şi fibre. 

Fasolea neagra. O singură cană cu boabe de fasole neagră conţine 120 miligrame de magneziu. 

Orezul brun. O cană cu orez brun conţine 84 miligrame de magneziu. Pentru un aport însemnat de magneziu, combină orezul brun cu boabele de fasole neagră şi alte legume pentru a obţine o mâncare sănătoasă. De asemenea, atât fasolea neagră, cât şi orezul brun au proteine incomplete care împreună asigură aminoacizii esenţiali de care are nevoie corpul. 

Lintea. O cană cu linte aduce un aport însemnat de proteine, fibre şi 72 miligrame de magneziu. Se precizează că lintea este un substitut excelent pentru carne, asigurând nutrienţi importanţi şi favorizând o digestie mai bună. 

Terciul de ovăz. Cosumă la micul dejun o cană cu terci de ovăz care asigură energie pe parcursul întregii zile, aducând un aport de 61 miligrame de magneziu. 

Quinoa. Conţine proteine complete, iar o jumătate de cană cu quinoa aduce un aport de 118 miligrame de magneziu. Spanacul. O jumătate de cană cu spanac opărit conţine 78 miligrame de magneziu, dar şi o cantitate însemnată de calciu. Pâinea din făină integrală de grâu. 

Două felii de pâine integrală conţin 46 miligrame de magneziu. Pentru o gustare energizantă se recomandă un sandviş cu unt de arahide şi felii de banană.