Cele 7 lecții principale în relația de cuplu (II)


♣ A patra lectie in evolutia relatiei este iubirea. Aceasta lectie poate fi invatata doar daca ni le-am insusit macar partial pe primele trei. Doar dupa aceea putem spune ca incepem sa iubim. Cu cat am invatat mai mult din lectiile anterioare, cu atat mai mult putem activa lectiile superioare. Asadar, daca cineva nu a invatat deloc lectia 1, pur si simplu, lectiile 2, 3, 4 si celelalte nu exista inca. Daca am invatat insa jumatate din prima lectie, atunci avem acces macar la jumatate din lectia a doua, dar inca nu avem acces la lectia a treia, decat daca am inceput sa invatam cat de cat din a doua lectie. Pentru a avea acces la iubire e nevoie sa avem incredere in noi insine macar un pic. In schimb, daca avem pe deplin incredere in sine, atunci si lectia iubirii este pe jumatate invatata. 

Iubirea este opusul sentimentului de teama. Iar un om care are incredere in el, nu se mai teme. Astfel, avand increderea de sine, se pun bazele iubirii, deoarece teama este eliminata (teama de abandon, suferinta etc.). Lectia iubirii se prezinta sub variate forme in cuplu, uneori este iubire neconditionata si nelimitata; alteori compasiune; tandrete sau chiar liniste sufleteasca. Exista si capcane la aceasta lectie si anume aparitia confuziei intre “a avea nevoie” si “a il iubi” pe celalalt. Cand zicem ca avem nevoie de cineva, inseamna ca ne lipseste ceva, nu ca avem deja acel ceva, insemnanad ca suntem inca la lectia a doua. Doar cand suntem constienti ca nu conteaza decat iubirea pe care noi o simtim pentru celalalt si ca putem sa ne iubim partenerul orice ar fi, atunci chiar suntem la lectia a patra. 

♣ Aceasta lectie, a cincea, este despre puritate si constiinta. Cand incepem sa simtim cu adevarat ce inseamna iubirea de la lectia anterioara, incepe sa se intrevada si acest nivel de puritate si constiinta. Cei doi parteneri se vad unul pe celalalt ca niste suflete pure si nu ca persoane, masti ale sufletului (“persona” inseamna “masca” in limba greaca). Pe acest nivel vedem dincolo de chipul partenerului, vedem direct sufletul sau. Acum gandirea noastra nu mai este interesata de lucrurile marunte ale existentei, deoarece fiecare problema materiala sau sociala pe care le-am avea, le rezolvam rapid si fara vreun efort considerabil. Aceasta lectie e legata de frumusetea vietii, de filozofie si apare doar dupa ce lectiile anterioare sunt rezolvate. 

Pe acest nivel de dezvoltare, partenerii isi traiesc viata dupa reguli scrise si gandite de ei, in acord cu principiile lor de viata, fara sa mai fie influentati de regulile societatii. Cei doi parteneri au propria lor lume in care traiesc, pentru ca au cucerit deja orice tinea de lumea inconjuratoare, nu au nici o problema sa se impuna in lume, nu au nici o problema de incredere in sine, nici o problema de teama de abandon sau de teama ca ceva ii pune in pericol. Pentru ca deja s-a depasit nivelul ei au in permanenta iubire unul pentru celalalt. Metaforic vorbind, pe acest nivel de dezvoltare personala traiesc oamenii care au “adus raiul pe pamant”. 

♣ A sasea lectie de evolutie in cuplu este intelepciunea. Cand cuplul a ajuns la lectia de nivel sase, partenerii au inteles ca sufletul e etern, ca nu exista moarte, ca dincolo de viata aceasta exista ceva misterios si ca evolutia nu inceteaza odata cu moartea. Deja toate celelalte niveluri anterioare sunt complet activate, iubirea este foarte intensa, cei doi parteneri isi simt nu doar corpurile, ci si sufletele, iar gandirea lor este acum condusa de dorinta de evolutie si de a intelege misterele vietii si mortii. Ei doi stiu ca o sa fie tot timpul impreuna, ca nu ii desparte nimic, ca materia e o aparenta, ca totul e energie. Acest nivel este cel despre care se vorbeste in religie ca fiind cel al mantuirii, cand un om a intrat in imparatia cerurilor si are acces la toate, la fericire si eternitate. (Va urma)