Cele 7 lecții principale în relația de cuplu (I)


♣ Prima lectie importanta pe care o avem de invatat intr-o relatie de cuplu este independenta. Daca suntem dependenti de partener, ajungem sa fim ca o povara care atarna pe umerii sai dorindu-si sa ne dea jos. Pe primul nivel de dezvoltare personala este capacitatea noastra de a ne descurca, de a avea grija de noi singuri, de a supravietui in mijlocul lumii. Intotdeauna cautam o persoana cu care sa formam un cuplu in functie de lectiile pe care nu le-am invatat inca cu speranta ca cealalta persoana sa aiba invatate acele lectii care noua ne lipsesc. Din punct de vedere al evolutiei, acest lucru inseamna sa trisezi, nicidecum sa evoluezi. 

♣ A doua lectie pe care incercam sa o trisam in relatia de cuplu este acceptarea de sine. Cautam un partener care sa ne accepte asa cum suntem. Doar asa ne simtim iubiti, doar asa ne simtim doriti si doar asa simtim ca suntem importanti si valorosi. Daca nu gasim aceea persoana care sa ne vada extraordinari, minunati, atunci nici noi nu ne consideram importanti si extraordinari si, pur si simplu, nu ne acceptam. 

Ce anume ne dorim de la partener?! In general, dorim sa ne respecte (tot acceptare e!), dorim sa ne iubeasca (adica tot sa ne accepte asa cum suntem!), sa ne faca fericiti(e). Dorim ca partenerul sa ne faca temele pe care noi singuri nu le facem in/ pentru evolutia nostra. In cazul in care nu le face, ne simtim abandonati. Bineinteles ca si partenerul(a) isi are propriile lectii de invatat. Astfel, ca fiecare va cere unul de la celalalt sa indeplineasca niste lectii de viata pe care noi singuri nu le putem indeplini. In momentul in care unul dintre parteneri isi da seama ca celalalt nu are “lectiile facute” pur si simplu se indeparteaza, relatia incepand sa se rupa. 

♣ A treia lectie a relatiilor este increderea de sine. Nu avem incredere in noi insine, asa ca ne dorim sa avem incredere in celalalt. Iar cand celalalt ne inseala increderea, e dezastru! Nu ne deranjeaza ca nu avem incredere in noi, dar ne deranjeaza ca nu putem sa avem incredere in celalalt. Este efectul de oglinda, ganditi-va! Dupa ce fiecare dintre noi si-a dezvoltat propria sa incredere de sine, nu vor mai exista probleme de acest gen in cuplu. Acest nivel de dezvoltare este cel al personalitatii, al afirmarii, al puterii interioare. Aici este si lectia certurilor in relatii. Cand apar certuri intre parteneri, inseamna ca au probleme amandoi cu aceasta lectie a increderii in ei insisi. Cearta are scopul de a il “pune la punct” pe celalalt. Cel care se cearta doreste de fapt sa il controleze pe celalalt, nici macar nu conteaza cine porneste cearta. Ca sa existe o cearta, e necesar sa fie doi oameni care nu si-au invatat lectia acestui nivel. Cum? Simplu... nu ne putem certa cu un zid, decat cu o oglinda, cu cineva care are exact aceleasi probleme de incredere. (Va urma)