Puterea percepției


Ca si practicant de Qigong si terapeut intotdeauna ma bucur cand pot sa imi ofer ajutorul cat mai concret posibil. Acest concept de “concret” variaza de la o persoana la alta, de la o problema la alta. Viata este pe cat de simpla, pe atat de complexa si ceva ce pare simplu unuia, ii este extrem de greu celuilalt. Deseori ma gandeam cum as putea sa impac extremele, sa gasesc o cale de mijloc pe care sa le-o arat celorlalti, ca este important sa avem grija de noi.

Profesorul meu de Qigong, maestrul Cezar Culda, vorbeste deseori despre acest aspect la cursurile pe care le sustine, explicand ca in Orient se stie de mii de ani ca daca ai o minte linistita, ai un corp sanatos. Mai simplu spus, daca nu te superi, nu te imbolnavesti. “Dar cum sa nu te superi?” ar exclama majoritatea oamenilor, cand se ivesc tot felul de probleme la lucru, in familie, in bloc etc. Multi vor gandi ca asa e structura lor ca sa se supere, ca altfel nu merg treburile. Si asa se ajunge la afectiuni mai simple (cum sunt racelile, micile accidente) sau la cele mai complexe care sunt mai greu de tratat.

Cum omul este o fiinta holistica, adica are un corp, o minte si un Suflet, tratatmentul va trebui sa se adreseze intregii fiinte, mai exact sa se adrese celor trei planuri asa cum medicina orientala o practica din antichitate, prin rugaciuni, meditatie, anumite diete, miscare fara efort fizic, post. In lumea occidentala doresc sa numesc doar doi medici alopati, dr. prof. univ. Bruce Lipton (S.U.A.) si dr. Hammer - “Noua Medicina Germanica” (Germania), care au dovedit stiintific ceea ce medicina orientala are ca si baza si anume ca totul porneste de la perceptia pe care o avem la un moment dat intr-o anume situatie. Se stie clar ca "pacatele" ne imbolnavesc, adica acele atitudini, ganduri si fapte imorale pe care le nutrim in mod consecvent (fie ca suntem constienti sau nu!) fata de propria noastra persoana, fata de persoanele din jur prin resentimente, invinovatiri, proiectii gresite, ranchiuni, nemultumiri, neacceptari ale unor situatii sau persoane si in ani duc la formarea bolilor (cancer, afectiuni ale tiroidei, tumori).

Cei doi medici au aratat ce se intampla in mintea noastra cu gandurile si cum ajung acestea sa se manifeste prin creier in corpul nostru. Si, cel mai important, arata cum sa contracaram efectele negative ale gandurile noastre prin eliberare emotionala si sa schimbam fecventa ADN-ului care a suferit mutatie. Carora le este greu sa incerce sa abordeze tratamente si anumite elemente de stil de viata oriental, le recomand sa vizioneze prelegerile lui Bruce Lipton pentru a intelege ce inseamna sa ne schimbam perceptia asupra situatiilor in care ne gasim si care ne tulbura.